“Het gewas is heel goed door de zomer heen gekomen. De vruchtkwaliteit en de gewasgroei zijn prima gebleven. Maar dat is eigenlijk nooit een probleem met Cappricia”, zegt Erik Zwinkels van Zwinkels Tomaten in Naaldwijk.
De productie loopt ook in de pas met die van de laatste jaren met hetzelfde ras. In week 35 heeft hij er een tros uitgehaald. ‘Na het gat’ komen er nog 3 trossen aan voordat in week 40 de planten gekopt worden voor een productie tot kerstmis. Vorige week bloeide de eerste van deze laatste trossen en was de eerste zetting te zien. Zoals het hele jaar al gebeurt worden ook deze laatste trossen op 6 vruchten gesnoeid. Tijdens het snoeien worden de laatste trossen nu ook gebeugeld. “We hebben 3,8 stengels per vierkante meter staan. Dat is in het najaar natuurlijk best veel. Door in een keer een tros eruit te halen geef je de plant een boost waardoor hij sterker wordt. In het verleden schakelden we wel eens over op 5 vruchten per tros zonder er een tros uit te halen, maar dat had toch minder effect.” Sinds week 32 wordt er iedere 14 dagen een blaadje uit de kop gehaald tijdens het indraaien. “Daarmee hou je het gewas goed open en creëer je generativiteit.”
Behoudend telen
Omdat nog heel wat van het gewas gevergd wordt blijft Zwinkels behoudend telen. De voornacht (van 18 tot 1 uur) staat op 14 graden, de nanacht op 17 graden plus 0,5 graden lichtverhoging. In de ochtend volgt een dipje naar 16,5 graden en vanaf 8.30 uur wordt opgestookt naar 20 graden plus 3 graden verhoging op lichtintensiteit. Zo komt de etmaaltemperatuur uit op 17,5 tot 19 graden. “We telen sterk met het licht mee.” Het ondernet wordt minimaal op 33 graden gehouden. De groeibuis van 34 graden loopt er op vochtdeficit en straling overdag uit.
Eerste beurt heeft hogere ec
Tussen 9 en 16 of maximaal 17 uur wordt er voedingswater gegeven met een ec van 2,9 minus 0,2 op licht. De eerste twee beurten zijn 300 milliliter, de andere 200 milliliter. Om bij de eerste beurt een hogere ec mee te geven wordt de ec van de laatste beurten van de dag al verhoogd. “We weten wat het volume van de leidingen is zodat we kunnen beginnen met een druppel-ec van 3,1. Dat helpt om de voedingsopname te optimaliseren en scheuren te voorkomen hoewel dit ras er niet gevoelig voor is.” Nu de ramen weer meer dicht liggen is het makkelijker hogere CO2-niveau’s te halen. “We doseren maximaal want het gewas is behoorlijk groeizaam.”
Preventieve bescherming
Het gewas is ook nog goed gezond. “We zien nergens Botrytis of Phytophthora.” Omdat het gewas nog lang mee moet wordt er toch deze week preventief Luna privilege mee gedruppeld. De planten zijn nu nog actief zodat het goed in de plant komt voordat de kop eruit gaat.” Tegen rupsen wordt nu voor de tweede keer Xentari gespoten en wittevlieg moet voor het eerst met Oberon bestreden worden. “Dat heeft een nevenwerking tegen galmijten die we nu ook steeds meer aantreffen, dus dat komt goed uit.”