Doorgaan naar artikel

‘In de perenteelt is fruitmot al jaren lastig’

Een gemiddelde oogst biologische elstar-appels. Met meer schurft en toch ook nog veel fruitmot.

Biologisch fruitteler Toine Janssen uit Winssen begon de pluk op maandag 13 september met een voorpluk bij elstar. Daarna volgde de conference met tussendoor de eerste en tweede pluk van elstar, die er nu allemaal af zijn. Het was geen topoogst maar de kilo’s vielen hem niet tegen en liggen nauwelijks onder die van vorig jaar. Uitgezonderd een perceel oude elstars die nauwelijks gebloeid hebben.

“Wat betreft het weer verloopt de plukorganisatie heel goed. We hebben ruim voldoende plukkers. Wel merken we dat door de latere pluk het in de ochtend kouder is en de rijpaden na een buitje minder snel opdrogen dan als je eind augustus al start.”

Meer schurft in peren

Wat betreft ziekten en plagen was het niet het gemakkelijkste jaar. Schurft was in dit natte jaar lastig, maar de secundaire infecties leken in augustus op het oog nog mee te vallen. “Vooral bij peren zag je in de kist toch meer aantasting dan je verwacht of gehoopt had. Je moet nog afwachten wat er aan bewaar- of spatschurft nog bij komt in de bewaring.”

Toch ook veel fruitmot

Een nat en kouder jaar zou normaal gesproken minder aantasting van fruitmot betekenen, maar in de perenteelt is fruitmot al enige jaren lastig. Tijdens de pluk zag Janssen niet minder aantasting dan hij die in eerdere jaren gewend was. Zijn vermoeden is dat het late infectie is van de eerste generatie fruitmotten die misschien door het fruitmotmodel als te klein risico ingeschat wordt. Dat wil Janssen volgend jaar uittesten.

Door met Maribelle

Nu de elstar er helemaal af is, start de pluk van maribelle. Ze hangen echt goed vol dus de kleuring verloopt, door de wat ongunstiger blad/vruchtverhouding, iets trager. “Om de kleuring van lastige rassen te verbeteren, hebben we in andere jaren geëxperimenteerd met een bladblaasmachine, wat inmiddels op steeds meer bedrijven praktijk geworden is. Ik ben afwachtend om nu bij maribelle blad te blazen, omdat dit de blad/vruchtverhouding erg nadelig beïnvloedt.”

Hij zou er nog eerder voor kiezen om met de hand blad rond de appels te verwijderen, wat veel gerichter gaat. “Dat hebben we in eerdere jaren met de plukkers die een handschaar meekregen weleens gedaan.”

Dit jaar heeft Janssen vlak voor de pluk wel het oude slechtdragende perceel elstar met wat meer groei sterk gezomersnoeid, om vervolgens de scheuten daarvan met roofmijten weer uit te leggen in het perceel met afgelopen seizoen geplante bomen.

Na de pluk tijd voor persen

Als straks de eerste pluk van maribelle erop zit, is er weer tijd om voor zichzelf en anderen sap te persen. Als de pluk helemaal gedaan is en het wordt weer tijd voor meer winterwerk, wil hij zich gaan verdiepen in de aanschaf van een windmolen tegen nachtvorst. Hij heeft overal wel beregening, maar op één van de koudste perenpercelen is er te vaak verruwing door late nachtvorst. Wellicht is een windmolen dan een betere oplossing.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Share this

Afbeelding
Toine Janssen

Toine Janssen is biologisch teler van hardfruit in het Gelderse Winssen.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin