Doorgaan naar artikel

‘In de middag tomatenplanten geschermd tegen felle zon’

Begin september moest Janus Kanters van tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg (Noord-Brabant) schermen tegen de felle zon.

“Begin september hebben we de eerste drie dagen met het warme weer het beweegbaar scherm tussen 12.00 en 16.30 uur voor 50% gesloten. Sommige planten hadden het moeilijk en blaadjes gingen slap hangen”, zegt Kanters.

Het schermen heeft goed gewerkt, want na drie dagen stonden de planten er weer beter op en gingen niet meer slap. “Met deze actie hebben we het de plant goed naar de zin kunnen maken en de laatste tros ziet er goed uit.”

Week langer telen

Ondanks het warme weer begin september staat het gewas er goed op. In week 37 is de kop van de plant eruit gehaald. “Dit is een week later dan gepland, vanwege de vraag vanuit de handel om een week langer door te gaan met produceren. Dat is geen probleem, want het gewas kan het goed aan. Bovendien hebben we nog voldoende tijd voor de teeltwisseling. We verwachten nu de eerste week van november leeg te oogsten.”

Ook de bloeiende trossen zijn met het warme weer goed bevlogen door de hommels. Iedere week worden er meer kilo’s dan vorig jaar geoogst. De productie loopt nu 15% voor op 2022. “De tomaatjes zijn nog steeds 3 tot 4 gram zwaarder dan vorig jaar. Wat ook het verschil maakt, is dat de vruchten toen in sommige periode iets te fijn waren.”

Toch een minimumbuis

De luchtramen hebben met de warme weer dag en nacht 100% open gestaan. Wel is er ’s morgens van 5.00 tot 9.30 uur een minimumbuis van 50 graden ingezet om de plant te activeren en de buffertank leeg te maken. “Want we wilden in de ochtend en de avond toch CO2 uit de WKK doseren. Boven een kastemperatuur van 30 graden doen we dat niet meer.”

Het watergeven start om 8.30 uur met een eerste druppelbeurt van 160 cc. Dat gaat om het half uur door tot 10.00 uur. Vanaf die tijd tot 14.30 uur ieder 15 minuten een druppelbeurt van 180 cc. Van 14.30 tot 16.30 uur weer om het half uur een beurt van 140 cc.

Witte vlieg onder controle

In het gewas zit enige witte vlieg, maar is onder controle door de behoorlijk aanwezige Macrolophus. In week 29 is twee keer gespoten met Oberon tegen spint. Dat heeft ook effect tegen witte vlieg gehad.

In een paar paadjes zijn galmijten aanwezig, maar wel onder controle. Om het niet verder uit de hand te laten lopen, is er in week 38 een paar keer met zwavel tegen gespoten.

Dit jaar heeft Kanters nog geen meeldauw geconstateerd; andere jaren was altijd wel het geval.

Voldoende mensen voor het werk

De werkzaamheden zijn goed bij, doorat er voldoende mensenn zijn. “Met het warme weer waren we in de middag op tijd klaar. Met het koelere weer kunnen we gelukkig ’s middags langere doorgaan. Omdat het ’s morgens steeds later licht wordt, kunnen we niet meer om 7.00 uur beginnen met oogsten.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Janus Kanters

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin