Ronald Swinkels in Meterik (L.) zit in een maatschap met zijn ouders. Ze telen 90 hectare prei en leveren jaarrond.
Dit jaar neemt Ronald deel aan NPPL, de Nationale Proeftuin Precisielandbouw. De focus ligt daarbij op beregenen op maat. Ze werken met seizoenarbeiders en op zaterdagen werken er scholieren uit de omgeving. Ook fungeert het bedrijf als stagebedrijf.
Eerste beregening
Begin april is beregenen nog niet aan de orde, hoewel het in de reeds geplante vroege prei wel droog begint te worden. “De haspels staan al klaar, want we zitten wel bijna op het punt dat de prei water kan gebruiken”, zegt Swinkels op 2 april. De vroegste planting met Marokkaanse planten ging half februari de grond in en daarna werd wekelijks enkele keren geplant. “Het planten gaat door tot begin mei. Dan schakelen we over op ter plaatse zaaien van onze herfstprei. De winter- en laatwinterprei wordt weer geplant.” Voor het leggen van het vliesdoek werd het onkruid bestreden met een bodemherbicide.
Slijtage door schrale wind
De stand van de winterprei is wisselend, ook door wat plekken met aaltjes. “Ja, die vertoont wel slijtage, vooral door de schrale wind die we hadden nadat we het microclimadoek er vanaf hadden gehaald. Er moet bij het schonen wat meer blad vanaf, maar dan is het nog steeds mooie prei.”
Geen vlotte prijsvorming
Over de prijsvorming is hij minder te spreken. “In de ‘hamsterweek’ liep het op tot boven de euro per kilo, maar dat was snel over. De prijsvorming in de afgelopen drie maanden verliep niet echt vlotjes, zou ik willen zeggen.” De afzet wordt voor een groot gedeelte zelf geregeld, een deel van de prei gaat naar een verssnijderij.
Extra personeel
Bij het schonen hebben ze de mogelijkheid om met twee schoningslijnen tegelijk te werken. “Dat is het voordeel van een preilijn, daar kun je de mensen op gepaste afstand van elkaar laten werken, zodat ze voldoende afstand houden.” Qua personeelsbezetting zouden ze wel een paar mensen meer kunnen gebruiken. “We krijgen het werk gedaan, maar we zijn wel actief op zoek naar extra personeel.”
Rooien voor koelcel
Vanwege de relatief warme winter verwacht Swinkels, net als vorig jaar, wat eerder dan eind april te moeten beginnen met het rooien van de prei voor in de koelcel. “Ik verwacht dat de schotvorming ook dit jaar wat vroeger op gang komt.”
Beregenen op Maat
Hoe het gaat met zijn doel binnen NPPL om met Beregenen op Maat op waterverbruik 20 tot 30% te besparen, meer rust te creëren en op arbeid te besparen, verkeert door corona in onzekerheid.
“Om efficiënter te beregenen, willen we investeren in een systeem voor automatische aansturing van de haspels. Het systeem dat we op het oog hebben, kan geleverd worden, maar om dit op de juiste manier in bedrijf te stellen, hebben we de hulp van de fabrikant nodig. Dat is op dit moment geen optie omdat hij in Italië zit. Wellicht gaan we er daarom zelf mee experimenteren, het beregeningsseizoen gaat immers langzaam maar zeker van start. Het is wel de vraag of we er dan het maximale uit weten te halen.”
Sensoren moeilijk leverbaar
Daarnaast was Swinkels van plan te gaan werken met bodemvochtsensoren om de hoeveelheid vocht en de zuigkracht van de bodem in kaart te brengen. Dat kan helpen bij het finetunen van de beregeningsstrategie. “De sensoren die voor ons het meest geschikt zijn, moeten uit het buitenland komen en zijn nu moeilijker leverbaar. Het is nog maar de vraag of we ermee aan de slag kunnen.”
Auteur: Stan Verstegen