In Nederland staan besmettingen met bacterievuur minder hoog op de agenda dan in Vlaanderen, waar maatregelen nodig lijken.
Naktuinbouw trof dit jaar 150 besmettingen aan van bacterievuur (perenvuur) in bufferzones. Vorig jaar waren dat er 250. Dat meldt Naktuinbouw. De plantgezondheidsdienst spreekt over een stuk gegroeide bewustwording van de bedrijven in teelt van fruit en bomen. Dit betekent dat goede eigen controles en bedrijfshygiëne leiden tot een afname van besmettingen.
Verder is het een natter jaar geweest en is er niet zoveel beregend tijdens de zeer warme dagen. Warm weer en vochtige omstandigheden zijn namelijk ideaal voor het uitbreken van bacterievuur (Erwinia amylovora). Deze bacterie kan grote schade aanrichten aan zowel meidoornhagen als aan fruit- en laanbomen. Hoe het buiten de bufferzones zit met bacterievuurbesmettingen is niet bekend.
Limburg pleit voor hogere ziektestatus
In Vlaanderen luidde de provincie Limburg deze zomer de noodklok. Gedeputeerde Inge Moors wil dat de federale overheid de quarantaine-status van bacterievuur opnieuw invoert. Sinds de afschaffing van de quarantainestatus in 2020 heeft de provincie Limburg een meldpunt, maar het aantal besmettingen in Limburg bij telers neemt toe. De provincie zou graag een herinvoering zien van de meldingsplicht bij bacterievuur. Moors riep ook burgers op hun hagen te controleren op de aandoening en besmettingen te melden. Het meldpunt is echter onbekend en vrijwillig.