Doorgaan naar artikel

Imidacloprid alleen nog verkrijgbaar bij 99,5% zuivering

In de bedekte teelten zijn middelen op basis van imidacloprid per 15 maart 2017 volledig verboden, tenzij een teler via een certificaat kan aantonen dat hij het afvalwater voor ten minste 99,5% zuivert. Het Ctgb maakte maandag 16 januari dit definitieve besluit bekend. Deze tijdelijke maatregel geldt tot 2021.

Een teler zal bij aanschaf van imidacloprid-houdende middelen bij zijn toeleverancier het certificaat moeten tonen of via het overzicht van de RVO (jaarrlijkse landbouwtelling) aantonen dat geen sprake is van bedekte (glas-) teelt. Het certificaat wordt alleen verstrekt wanneer de teler aantoont dat hij een zuiveringsinstallatie bezit die 99,5% van imidacloprid uit het afvalwater zuivert én er gebruik van maakt. De distributie van de imidacloprid-houdende middelen wordt gecontroleerd door de stichting Certificatie Distributie Gewasbeschermingsmiddelen (CDG). Dit moet de legale verkoop van de middelen garanderen.

Aanscherping en handhaving

Het definitieve besluit van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is een aanscherping op eerdere besluiten. Al sinds 2014 is het gebruik van imidacloprid verboden, tenzij afdoende waterzuivering plaats vindt. Deze maatregel had weinig effect. Anderhalf jaar na ingang van het besluit, half 2015, waren de gehaltes in het oppervlaktewater in glastuinbouwgebieden nauwelijks gedaald, zo bleek uit onderzoek van Alterra. Staatssecretaris Martijn van Dam dreigde letterlijk het gebruik van imidacloprid volledig te verbieden als Ctgb dat niet zou doen. Hij zag daarvan af toen Ctgb in augustus 2016 besloot met een tijdelijke maatregel te komen waarin de eisen voor gebruik zijn aangescherpt en handhaving erop goed is geregeld.

Voor telers die geen afvalwater lozen (gesloten kas) komt er een pilot om te zien hoe dit systeem zo geborgd kan worden dat gebruik van imidacloprid door deze telers ook verantwoord is. LTO Glaskracht is gevraagd met een voorstel te komen voor zo’n pilot. Een beperkt aantal bedrijven kan onder proefontheffing aan zo’n pilot deelnemen.

Aansluiting op Hoofdlijnakkoord

Het Ctgb maakte vandaag, 16 januari 2017, het definitieve besluit bekend. De tijd tussen het voorgenomen en definitieve besluit heeft Ctgb gebruikt voor nadere bestudering van de zuiveringsmogelijkheden en de bezwaarprocedure (zienswijzen). De conclusie luidt dat de benodigde zuiveringstechniek voorhanden is en dat de certificering kan aansluiten op de bestaande keurmerken. De controle kan worden ondergebracht in bestaande certificeringssystemen zoals bijvoorbeeld Global-Gap.

Het besluit sluit ook aan op het Hoofdlijnakkoord waterzuivering voor de glastuinbouw dat waterzuivering van minimaal 95% van alle gewasbeschermingsmiddelen verplicht stelt per 1 januari 2018. De fabrikant of de toelatinghouder van het middel moet aantonen dat de zuiveringsapparatuur minstens 99,5% van imidacloprid uit het afvalwater zuivert. Nu al zijn er 4 apparaten toegelaten in het kader van het Hoofdlijnakkoord Waterzuivering, echter met de garantie van 95% zuivering. De extra zware eis voor imidacloprid is volgens directeur Luuk van Duijn goed haalbaar, omdat de actieve stof relatief gemakkelijk te zuiveren is. Een van de vier heeft al aangetoond imidacloprid voor minstens 99,5% te verwijderen.

Bezwaar LTO Nederland

LTO Nederland vindt dat er op dit moment nog geen certificaat geëist kan worden als dat certificaat nog niet ontwikkeld is. Tot borging van de werkwijze via certificering mogelijk is, zal de gebruiker aannemelijk moeten maken dat bij gebruik van imidacloprid het te lozen restwater voor 99,5% wordt gezuiverd. Dit is volgens LTO Nederland goed mogelijk. Als een certificaat wel direct geëist wordt door het Ctgb, betekent dit een algeheel verbod voor alle bedekte teelten. Een algeheel verbod draagt volgens LTO Nederland niet bij aan verduurzaming. Imidacloprid is van belang voor een schone start van de teelt en is nu nog een belangrijk middel voor bijsturing in de toepassing van IPM (Integrated Pest Management) dat uitgaat van een biologisch evenwicht. Op het moment dat imidacloprid niet meer gebruikt kan worden zal de innovatie voor duurzamere gewasbescherming geremd worden.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin