Doorgaan naar artikel

‘Ik zie nu al wat zonnebrand in de kruisbessen’

Willemien Brouwer van biodynamisch bedrijf Fruitweelde in Ingen zit al volop in de pluk. Droog en zonnig weer is prettig, maar het moet ook weer niet te heet worden.

De eerste oogst rode bessen van het vroege ras Junifer is vorige week al gedaan. Nu zit ze in de pluk van de kruisbessen waarvan de oogst wel goed is. Volgende week verwacht ze de rode bessen van het latere ras Rovada te gaan plukken. Bij deze rode bessen zijn de trossen mooi, maar door alle nattigheid is de bladstand wel wat geler en de groei wat minder. Over de bramen is Brouwer tevreden. Bij de bramen zijn bij het ras Loch Ness de eerste vruchten rijp, maar verwacht ze de grote oogst over ruim 10 dagen.

Weersomslag heeft voordelen en nadelen

Na vele weken met regen is Brouwer wel blij met de overgang naar warmer en droger weer. “Veel werk met machines is op de wat zwaardere klei blijven liggen dus we komen nu eindelijk weer toe aan maaien en onkruidbestrijding met de rolhak. Ook de bemesting met biologisch vaste rundermest kan nu wel wat later dan gepland uitgevoerd worden”, licht Brouwer toe.

Maar direct zo’n heet weer heeft weer ook zijn nadelen. “Ik zie ook al wat zonnebrand bij de kruisbessen die geplukt worden. Als het niet veel meer wordt, dan valt de schade wel mee. Bij de bramen met kappen tegen de regen hebben we al schaduwnet gespannen. Maar omdat we de kruisbessen en rode bessen niet overkapt hebben, kan dat bij deze gewassen weer niet. Maar liever dit weer dan nog een periode met veel regen waardoor de bessen kunnen gaan barsten. Uiteindelijk wil ik de rode bessen ook gaan overkappen tegen regen als er weer meer budget is.”

Bessenbladwesp lastig

In de kruisbessen en bij de rode bessen is de bessenbladwesp lastig. De rupsen vreten volop aan de bladeren. “De bestrijding bestaat uit het met de hand weg halen van de eerste rupsen die je ziet. Maar er ontsnapt er altijd wel eentje aan de aandacht. Nu zitten we met een tweede generatie maar in een vroeg jaar als dit kan er een derde generatie volgen.” Bij de rode bessen van het ras Junifer is meeldauw wat meer dan ze gewend was. Het ras Junifer is voor Brouwer een nieuwe teelt maar het ras is gewoon gevoeliger voor meeldauw dan Rovada.

Frambozen veelbelovend

Brouwer teelt geen zomerframbozen, maar heeft alleen herfstframbozen. Daarvan start de oogst pas in augustus en die gaat door tot in oktober. “Het gewas staat er veelbelovend bij. Zeker voor een al wat oudere aanplant die voor het laatste jaar staat.”

Er is al een hele groep plukkers aan de slag, maar die komen vooral van buiten de regio. “Maar graag zie ik ook wat meer jonge plukkers uit het dorp. Ook voor de binding met het dorp”, besluit Brouwer.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Share this

Willemien Brouwer
Willemien Brouwer

Biodynamisch kleinfruitteler in Ingen (Gelderland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin