Doorgaan naar artikel

‘Ik zie af en toe een verdwaalde gans in ijsbergsla’

Joep Sprenkeling in Heerhugowaard verwacht net voor of net na Pinksteren zijn eerste ijsbergsla te snijden van het ras Rumours. Daarna volgen afwisselend Damion en Skindel én hij heeft nog Rockin geplant.

De verwachting was rond 20 mei de eerste te snijden, maar gezien de gewasontwikkeling wordt dat dus iets later. “Ik had het nog later verwacht, maar momenteel zit de groei er goed in”, aldus Sprenkeling op 5 mei. “Ik denk dat we in de andijvie al wat eerder aan het snijden zijn.” Hij hoopt op een mooie start van het seizoen met een spreiding in de start van de oogst tussen noord en zuid Nederland. “De prijzen zijn nu goed door schaarste. Als de start een beetje geleidelijk verloopt, dan zitten we niet met een piek. Dat is het beste voor de prijsvorming.”

Nog geen valse meeldauw

In het zuiden is al sprake van valse meeldauw, in een ras als Million. In Noord-Holland speelt dat nog niet. “Ik sta ervan te kijken, maar bij Million kan ik dat snappen, die heeft gaten in het resistentiepatroon. Wij telen rassen met resistentie voor alle fysio’s en 80 procent van onze rassen heeft ook Nas Nr 0. In Noord-Holland is de ziektedruk ook niet zo hoog. Maar het is wel een signaal om de zaak goed in de gaten te houden.”

Stikstof bijbemesten

Van de gewassen onder vliesdoek is het doek verwijderd om bij te mesten met 500 kilo MAS per hectare en om te schoffelen met de Robovator. “Bij de plantingen die we nu bijmesten volstaat 400 kilo, want die zijn goed aan de groei. Ze staan ook op groeikrachtige grond en hebben als basisbemesting met Unika Calcium al 100 kilo stikstof gehad.”

Meer beregenen

Wel is een minimale beregening nodig om de stikstof goed bij de wortels te krijgen. “De grond is goed vochtig, maar het heeft hier de laatste tijd bijna niet geregend. Ik denk dat we in de komende periode weer meer aan het beregenen zijn. Dat geeft niet, want overal hebben we buizen liggen. Het is een kwestie van de pomp aanzetten.”

Onkruid eronder

De aanpak met Bonalan als herbicide en vervolgens schoffelen met de Robovator voldoet tot op heden goed. “Kruiskruid en perzikkruid pak je met Bonalan niet zo goed. Als je dan tijdig schoffelt, heb je ze er onder zitten.” De druk door wild valt tot nu toe mee. “Ik zie af en toe een verdwaalde gans en soms een haas. Maar koolduiven en hazen kunnen hier wel flink schade doen. Gelukkig is dat tot op heden niet zo.”

Vanaf week 16 wordt er drie keer per week geplant, ergens tussen begin en half juni wordt dat opgevoerd naar dagelijks planten.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin