Rien Dieleman in Middelburg oogst momenteel het Clause-bloemkoolras Diwan. Vorige week dacht hij nog één of twee snijbeurten nodig te hebben. Dat gaat dan in het nieuwe jaar gebeuren.
Daarna is het gebeurd, tot de vroegste winterbloemkool. Overleeft deze teelt de winter dan is het ras Sidor het vroegst, met de oogst rond 1 april. De laatste winterbloemkool zou dan een nieuwkomer van Bejo worden, dan zitten we al een stuk in mei.” Dieleman doet niets in potbloemkool. Vanaf half april heeft hij asperge, en daar dan zijn handen aan vol. De eerste bloemkool komt vanaf juli weer in beeld, opgekweekt in een WPG 240 kluitplanttray.
Tevreden over Diwan
Over de huidige Diwan is Dieleman dik tevreden, gezien de prima kwaliteit. Hij heeft het ras al enkele jaren, “wel met de kanttekening dat het ras ook al enkele keren ten prooi is gevallen aan de winter. Een jaar geleden dreigde dat ook te gebeuren, toen vroor het begin december al. We hadden toen het geluk dat de kooltjes nog heel klein waren, waardoor 95 procent van het gewas die lage temperaturen overleefde. Daarna volgden een aantal weken met zacht weer – rond Nieuwjaar was het circa 13 graden Celsius – waardoor we die teelt zowat volledig konden oogsten. Ze konden toen nog weg voor 80 tot 90 cent, ondanks dat de handel natuurlijk al lang was overgeschakeld op buitenlandse bloemkool. Momenteel zit de prijs op een dikke euro. Dat is netjes, zeker als je niets op het veld hoeft te laten staan.” De vele neerslag die deze herfst met name in het zuidwesten viel, heeft geen schade gegeven. “Ik heb een gelukje gehad, dit jaar heb ik toevallig geen bloemkool op zware grond, alles staat op hoge grond.”
Mooie middenprijs
Ook verder terugblikkend stelt Dieleman dat hij dit jaar ‘zijn handen mocht dichtknijpen”, hoewel de start van het seizoen aanvankelijk niet soepel verliep. Rond 1 mei ging zijn vroegste bloemkool de grond in. Door het koude weer wilde het gewas aanvankelijk totaal niet groeien. Het begin van de oogst, normaal valt die begin juli, deze keer kwam er een maand bij. “Dat vroegste ras was Fortaleza, die ging dik over de 100 groeidagen. Juist toen deze kool rijp werd, werd bloemkool harstikke duur. Dat heeft een flink stuk van mijn middenprijs bepaald, ondanks dat het in september en oktober erg slecht was.
Afdekken ‘verplicht’
Hoe zeer de lage temperatuur in het voorjaar parten speelde, kwam overtuigend naar voren in een in mei geplant nieuw ras. Dat stond in proef bij Dieleman en bij zijn collega Piet Besuijen. Beide zijn ‘verplicht’ het gewas af te dekken – in ieder geval totdat het graszaad in de aar zit – om te voorkomen dat duiven het gewas voortijdig opruimen. Dieleman had wildnet over zijn kool, Besuijen gebruikte vliesdoek. Het moment van oogsten liep bijna vier weken uiteen, dit koude voorjaar in het voordeel van vliesdoek.