Hans Swinkels teelt naast prei ook spruitkool (tot Sinterklaas), aardbeien, industriebloemkool en sinds twee jaar rabarber voor de forcering.
Aan forceren is hij nog niet toegekomen, de nadruk ligt nu nog op vermeerdering van de pollen. Prei is Swinkels’ hoofdteelt, met bijna 70 hectare jaarrond. “Meer teelten houdt het afwisselend en spannend.”
Relatief lichte prei
De prei gaat normaal voor het overgrote deel weg op basis van vaste contracten. Het restant is voor de vrije markt. Momenteel gaat de volledige productie ‘voor vast’ weg. “Ik heb prei te kort, sinds de sneeuwval tussen Kerstmis en Oudjaar. Van de prei die was afgedekt tegen de vorst is door de sneeuwdruk 5 hectare verloren gegaan. Dat was prei voor levering in februari, maart en nu. Vanwege het contract, moet ik doorgaan met rooien in relatief lichte prei.”
De rooimachine werkt momenteel in verschillende rassen, waarbij het Swinkels opvalt dat de kwaliteit hard aan het verbeteren is. “Dat is deze week (week 15) echt begonnen, door de hergroei. Ik merk wel dat die gemiddeld zo’n twee weken achter loopt in vergelijking met andere jaren. Daarom proberen we de prei voor de koelcel zo laat mogelijk te rooien: het gewas moet eerst maar eens productie maken.”
De eerste nieuwe prei – van Marokkaanse planten van het ras Chinook (Enza) – ging begin maart de grond in, voor de oogst rond 13 juni. Sindsdien wordt wekelijks geplant, in week 16 voor het eerst met Portugese planten. Alles gaat in ponsgaten, op ruggetjes, of in geulen die nadien worden aangeaard.
Zo niet meer te telen
De bemesting wordt wat Swinkels betreft ‘een moeilijk verhaal’, helemaal met de 20 procent extra korting bovenop de gebruiksnorm voor stikstof die telers op zandgrond dit jaar boven het hoofd hangt.
“Ik maak me er zorgen over, en ik heb er geen antwoord op. Behalve dat we op zo op termijn niet meer kunnen telen.”
Voor prei speelt bovendien de zeer matige prijsvorming vanaf de zomer van 2013. Swinkels trekt het breder: “Elke groente waarvan de afzet op voorhand niet geregeld is, is als een casino. Je moet altijd meer telen om aan je contract te kunnen voldoen, en in sommige perioden in het jaar is telen voor de vrije handel mogelijk. Maar zeker niet jaarrond: een vaste afzet moet je basis zijn.”