De kassen bij Jack Hereijgers in Rijsbergen liggen leeg, behalve de twee afdelingen voor de opkweek van stek. De eerste moederplanten van Elsanta werden half mei binnen gebracht, na voortrekken op het trayveld. Hereijgers telde op woensdag 13 juli 12 tot 14 stekken per plant. “Vandaag zijn we ook begonnen met snijden. Dat is aan de late kant, andere jaren zijn we vaak een paar dagen eerder. Ik zag dit al wel aankomen: het aantal stekken is wat te laag, gezien het relatief vroege begin van deze opkweek.”
Traag voorjaar
In de tweede afdeling gingen de planten op 29 mei naar binnen, dat was na een doorteelt. “Die moeten nog zeker 10 dagen doorgroeien, voordat we voldoende stekken hebben. Daar zullen we waarschijnlijk gaan starten in het weekend van 24 juli, dat is extreem laat.” De vertragingen zijn waarschijnlijk het gevolg van het trage voorjaar en vooral van het donkere weer in juni. “Ik vermoed dat het dat is. Je kunt wel wat sturen, maar is het buiten 16 graden en bewolkt, dan krijg je het in de kas ook niet op temperatuur.”
Doortelen te vaak fout
Het bedrijf heeft op twee locaties stellingteelten. Op de eerste locatie stond dit voorjaar een doorteelt die met korte trossen de winter uit kwam. “Daar zijn we 5 juni gestart met plukken, die teelt is op 6 juli al gewisseld. Dat was voor mijn gevoel geen optimale teelt: door de korte trossen – met een ongelijke verhouding tussen blad en bloem – kostte de productie relatief veel energie. Op die stellingen staan nu trayplanten, voor een najaarsteelt. Ik zet op stellingen geen doorteelten meer. In vergelijking met een najaars- en voorjaarsteelt kost doortelen minder plantmateriaal, maar dat zie je niet terug in het financieel resultaat. Doortelen op stellingen kan goed gaan, maar gaat ook te vaak fout.”
Teelt op stellingen
Op de tweede locatie staan twee afdelingen met stellingen. Op de eerste afdeling stond in het voorjaar een A+ planting met de oogst vanaf 25 mei. Die werd eind juni/begin juli vervangen door trayplanten, na een week voortrekken. “Die beginnen nu te bloeien.” Op de tweede afdeling staat eveneens een teelt met Elsanta-trayplanten in een planting van 20 juni. Die staan in volle bloei, voor de pluk vanaf begin augustus.
Weinig vruchtrot
Hereijgers heeft verder enkele gekoelde teelten in de vollegrond op folieruggen tot uiterlijk half augustus. De oogst in de eerste teelt startte eind mei, de pluk in de vierde – en laatste teelt – startte eind vorige week voorzichtig. “De prijs is nu goed, maar dat was ook hard nodig. Het is de eerste drie weken niet al te best geweest, gelukkig viel het al met al met vruchtrot wel mee. Nu hopen dat het even gebeurd is met de vele regen. We starten om 6 uur ’s morgen met plukken, gebeurt dat 10 dagen achteren met regen, dan is dat geen pretje, bovendien droogt de grond niet meer op.”
AUTEUR JOOST STALLEN