Doorgaan naar artikel

‘Ik ben wel bang dat er boorders tussen zitten’

Kees Nieuweboer heeft in het Friese Pietersbierum met zijn vrouw een maatschap. Het bedrijf teelt op 42 hectare biologisch met een derde bladgewassen, een derde rooigewassen en een derde zaaigewassen.

Bij de bladgewassen gaat het om bloemkool. Al in 1994 verhuisde de in Andijk geboren West-Fries naar de andere kant van de Afsluitdijk, met name omdat daar de ruimte was voor 42 hectare aaneengesloten achter het huis. “Dat is toch heel anders dan de zeg 15 percelen die we op het laatst in Noord-Holland hadden”, aldus Nieuweboer op 10 mei.

Oogst winterbloemkool

In de winterbloemkool startte hij op 22 maart met de oogst. “Dat was een maand later dan vorig jaar. Normaal oogsten we rond 10 mei de laatste, maar we hebben momenteel nog wel het een en ander staan.” De rassen zijn onder andere Agrista, Chester, Mayfair, Seth en Cartagena. “De winterbloemkool heeft wel geleden van de vorst in februari. Voor de eerste sneeuwstorm hebben we doek erover heen gelegd en daarna heeft het nog een keer gesneeuwd, zodat er ook een dun laagje sneeuw óp het doek lag. Dat heeft zeker wel gescheeld tegen de strengste vorst. Later hebben we ze ook nog twee keer moeten beregenen om ze aan de gang te houden. Al met al zijn de slagingspercentages van de eerste rassen dan ook niet meegevallen, maar gelukkig zitten we bij een ras als Voque wel boven de 90%.”

Planten en bemesten

Eind maart plantte Nieuweboer zijn vroegste bloemkool in 6-centimeter perspotten. Ze werden afgedekt met Agricover. “Wij zijn nooit de vroegste met planten. In het voorjaar is het voor ons vooral geduld oefenen voordat de grond het toelaat om vaste mest uit te rijden. Zo’n 35 hectare ligt in de winter in de groenbemester. Zo gauw als het gaat, klepelen en frezen we die en dan komt de vaste mest erop. We zouden ook voor biologische drijfmest kunnen kiezen, toegediend met een sleepslang, maar vaste mest zit in onze genen. Zakelijk is het niet, want de organische stof in die vaste mest bindt behoorlijk wat stikstof en zeker in een voorjaar zoals dit jaar moet je ze dan met rietsuikermelassekorrels (NPK 11-0-5) ‘flink raken’ om ze te activeren.”

Kans op boorders

Dat bijstrooien gebeurt in de vroege teelt als de Agricover even verwijderd wordt om te schoffelen en te vingerwieden, waarna het doek weer wordt teruggelegd. Beregenen was ook daar al een keer aan de orde. “Toen hebben we ongeveer 28 mm gegeven, deze week is er nog 22 mm van nature gevallen. Ik ben wel bang dat er boorders in de vroege teelten zullen zitten. Die koude wind blaast maar door hier zo pal aan de waddenzeedijk.”

Keuze voor perspotten

De keuze voor 6 en 5-centimeter perspotten in plaats van goedkopere ster-trays komt voor uit de gewenste kwaliteit. “Met ster-trays halen we die kwaliteit niet.” De vroegste rassen zijn Abeni, Easytop, het nummer SV5777AC, Alton en Adelanto. Verder teelt hij onder andere Sevilla.

Milieuvriendelijke verpakking

De afzet verzorgt zijn vrouw Loes. “Zij doet ook de boekhouding. Ik ben meer zo’n oude hippie waar je dat niet aan moet overlaten… Ongeveer de helft verkopen we via biologische groothandels, de andere helft verpakken we hier voor Albert Heijn met drie stuks in een kistje, verpakt in een plastic zakje.” Dat plastic wekt verbazing. “AH is op zoek naar een milieuvriendelijkere oplossing, bijvoorbeeld een afbreekbaar plastic zakje. We zien vanzelf wel als ze ermee komen. Verpakking is sowieso natuurlijk ‘een dingetje’, maar ze moeten wel herkenbaar als biologisch in het winkelschap liggen.”

Auteur Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Kees Nieuweboer

Bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin