Verbrandingsinstallaties van ijzerpoeder zijn in potentie een interessante vervanger voor de klassieke wkk-installatie, zonder de bijbehorende CO2-uitstoot.
Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University naar warmtedragers voor de glastuinbouw. Het rapport kwam uit voordat recent bekend werd dat de techniek marktrijp is en op de lijst staat voor de investeringssubsidieregeling EIA. In het rapport gaan de onderzoekers nog uit van een testfase van de techniek.
Met glastuinbouw in gesprek
De bedrijven die deze techniek leveren, mikken in eerste instantie op industrie en voedingsbedrijven, maar toepassingsmogelijkheden liggen er ook voor glastuinbouw. Zo laat leverancier RIFT weten met glastuinbouwpartijen in gesprek te zijn. Glastuinbouw Nederland onderzoekt welke plek deze techniek in kan nemen in de energietransitie.
Het proces van verbranding van ijzerpoeder levert restwarmte op die goed gebruikt kan worden in kassen. Verbranding levert namelijk hoogwaardige warmte op zonder broeikasgassen. Het poeder wordt ontstoken bij temperaturen in de orde van 1.300 – 2.000°C en brandt met een vlam van dezelfde temperatuur. Het verbranden van 1 kilo ijzerpoeder levert 7.39 MJ-warmte op. De opgewekte warmte kan worden gebruikt om via een externe verbrandingsmotor elektriciteit op te wekken of direct water op te warmen dat aan woningen en mogelijk kassen wordt geleverd.
Cyclisch en duurzamer
Het bedrijf RIFT heeft de technologie in 2020 gedemonstreerd in een 100 KW systeem bij een brouwerij in Lieshout. Er werd gebruik gemaakt van een installatie van ongeveer 15 meter, waarbij het grootste deel van de lengte werd afgedekt door een lange branderbuis. In Helmond is in 2023 verwarming van 500 huizen gedemonstreerd met behulp van een 1 MW ketel aangedreven door RIFT technologie via een stadsverwarmingsopstelling.
In de toekomst kunnen duurzamere manieren kunnen worden gerealiseerd om de ijzeroxide (roest) na verbranding weer om te zetten in ijzer. Dat kan met gebruik van waterstof, biomassa of elektrolyse. Het proces wordt dan cyclisch en duurzamer. RIFT test momenteel de productie van ijzerbrandstof op Energy Demo Field in Arnhem, waar een waterstofreactor het ijzerpoeder uit de roest kan regenereren om opnieuw als brandstof te worden hergebruikt.