Doorgaan naar artikel

IJsbergsla

‘Met 8 bedrijven aan één pijp, dat lukt prima’

Lex Sijtsma in Wieringerwerf teelt jaarlijks 20 hectare hoogwaardig pootgoed en 25 hectare ijsbergsla. Vorige week had hij 5 plantingen ijsbergsla in de grond zitten, vanaf 11 maart zo’n 20.000 tot 25.000 planten. De eerste drie plantingen zijn met het ras Gondar, gevolgd door het ras Farinas. “Dit is het derde jaar dat ik Gondar heb, ieder seizoen in wat grotere aantallen. De planten groeien makkelijk weg met kouder weer, met royale bollen. Dat is vorig voorjaar wel bewezen, maar je moet er ook niet te lang mee doorgaan. Farinas had ik vorig jaar voor het eerst proefsgewijs, die beviel met toen prima.”

Eerste beregening
Op donderdag 31 maart haalde hij voor het eerst de beregening tevoorschijn, om de een dag eerder geplante Farinas wat vocht mee te geven. “In week 13 viel er nog 10 tot 12 millimeter, dat zet de planten even mooi in het vocht en ze kunnen doorwortelen. Deze week heeft het hier tot nu toe nog niet geregend.”
Het benodigde water komt uit het IJsselmeer, dat wordt door vier leidingen van 160 millimeter over de dijk wordt geleid. Die sluiten aan op een verzamelbuis: aan het begin is de diameter van deze buis 600 millimeter en aan het eind nog 250 millimeter. Die pijp loopt door tot aan het eind van de Oostermiddenmeerweg. Het bedrijf van Sijtsma ligt hieraan, met 7 andere akker- en tuinbouwende collega’s die gebruik maken van deze watervoorziening die ze met eigen middelen gefinancierd hebben. De wateraanvoer ligt er nu zo’n jaar of 10, waarbij het water aanvankelijk via hevelwerking over de dijk werd aangevoerd. Inmiddels is er een pomp tussen gezet om die hevelwerking te ondersteunen. “In het begin maakten enkele collega’s ook nog gebruik van bronwater, maar die zijn in onbruik geraakt doordat het water steeds zouter werd. Dat betekende dat de onttrekking van het IJsselmeerwater in de loop van de tijd is toegenomen. Dat is goed te doen, alleen bij echt droog weer kan het gebeuren dat de eerste kraan voldoende water heeft, en de laatste kraan bijna niets meer. Daar moet je met elkaar goede afspraken over maken, en dat lukt ook prima.”

Dijkverhoging
Het Hoogheemraadschap heeft inmiddels besloten een aantal dijken rond het IJsselmeer te verhogen. “De leidingen die er nu liggen, moeten er dan af, het Schap wil daar dan een centraal aanvoerpunt maken, met de mogelijkheid om de hoofdkraan zelf te kunnen bedienen. Waarom ze dat willen, is een lang verhaal, maar een reden is dat ze op die manier willen voorkomen dat er ongemerkt meer IJsselmeerwater terug de polder in komt dan strikt noodzakelijk is. Want ze moeten dat extra water ook weer terug  pompen.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin