Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘Ietsje dunnere witlofwortel, maar dik tevreden’

Begin november startte Robert Raijmakers uit het Brabantse Helmond met het rooien van zijn witlofwortels in de Noordoostpolder.
Robert Raijmakers: “Naar de toekomst gekeken zal gezien de fors toegenomen kosten de prijs van witlof wel structureel omhoog moeten.” Foto: Bert Jansen

Robert Raijmakers: “Naar de toekomst gekeken zal gezien de fors toegenomen kosten de prijs van witlof wel structureel omhoog moeten.” Foto: Bert Jansen

Begin november startte Robert Raijmakers uit het Brabantse Helmond met het rooien van zijn witlofwortels in de Noordoostpolder. “Normaal beginnen we in de tweede week van oktober en hebben we tweede week november alles binnen. Om de wortels nog te laten uitdikken zijn we dit jaar pas begin november met rooien begonnen.”

De periode van rooien omvatte even goed vier weken. “Ik kijk het even na, ja, inderdaad, op 5 december hebben we de laatste gerooid.” Het doel van uitdikken werd bereikt. “Ik denk dat ze dit jaar wel ietsjes dunner zijn dan we gewend zijn, maar ik ben er ‘dik’ tevreden over. Het voordeel voor ons is dat we al onze wortels in de polder hebben staan waar beregend kan worden. Op percelen in regio’s waar dat niet kon, zijn de wortels echt wel dunner gebleven.” Achteraf gezien was het ook niet verkeerd dat ze op 5 december binnen zaten. “De week erna is het flink gaan vriezen, zolang had het zeker niet meer mogen duren.”

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers