Doorgaan naar artikel

‘Iets sneller met eigen opkweek’

Harry van Winden in Made heeft een deel van zijn komkommerplanten zelf opgekweekt.

De planting van 10 en 11 januari komt wel van de plantenkweker, maar de vier dagen later geplante Proloog komt uit eigen opkweek. Van Winden: “Er is een apart deel van de tuin waar dat kan, met onder andere een eb-en-vloedvloer. Een zelf opgekweekte plant is iets sneller, en je kunt iets besparen op plantkosten. Het helpt ook om de vaste medewerkers aan het werk te houden, als het in de winter minder druk is.”

Fusarium

Een tijdje viel die eigen opkweek tegen doordat er Fusarium aanwezig was, die ook al in de opkweek tot uiting kwam. “Maar na aanschaf van een andere ontsmetter en een doekenfilter kunnen we schoner beginnen, en daarna is het weer aardig goed gegaan.”

Vanwege de grote hoeveelheid planten die de plantenkweker in korte tijd moest afleveren, kwam er een wat oudere plant op de tuin bij de vroegste planting. “Daardoor hadden we het ineens heel druk bij de start. Maar het groeit nu wel vriendelijk uit, vanwege gelukkig wat zonniger dagen. Want met donker weer krijg je anders zo’n iel, dun gewasje.”

Energiedoek

Bij de klimaatinstellingen wordt een etmaaltemperatuur van 19,5 graden aangehouden. In de nacht mag er na een zonnige dag een graadje extra bij op de standaardinstelling van 19 graden. Ook bovenop de 20 graden overdag staat een lichtverhoging van 1 of 2 graden ingesteld.

Boven het gewas ligt een helder energiedoek, dat in week 4 tussen 11.00 uur en 15.00 uur opengaat.

Vanwege de latere plantdata heeft een extra plastic folie trekken onvoldoende nut. “Maar zelfs als ik een vroegere zaaidatum zou hebben, dan zou ik denk nog eerder kiezen voor een dubbel schermdoek dan voor een vast foliescherm erbij. Met die doeken kun je toch energie besparen, maar je kunt ze wel open gooien als dat nodig is.”

In twee stappen uitdraineren

De matten worden in twee fases uitgedraineerd. De matten zijn nu half uitgedraineerd. “Je hebt dan niet zo’n sloot drainwater ineens. En de matten blijven lekker nat, zodat de planten goed kunnen inwortelen, terwijl je een halve week geen water hoeft te geven.”

De matten teren nu hard in. “Na de tweede keer draineren gaan we weer gewoon water geven.” De EC in de mat is 3 mS/cm, waarbij alle voeding in de half uitgedraineerde matten goed opgenomen wordt.

Biologische starten

De teelt is biologisch opgestart. “Ook in de eigen opkweek hebben we al biologie ingezet, zodat er bij de start van de teelt direct al veel beesten op zitten.”

Op het andere deel van de tuin is bij een op de vier planten swirskkii uitgezet en bij een op acht californicus. “Als spint de kop opsteekt, heb je daar met californicus minder last van dan met phytoseiulus. Californicus vreet beter met donker weer. Mijn ervaring is dat je met phytoseiulus eerder achter de feiten aan blijft lopen.”

Gewasdraad omhoog

In week 4 is Van Winden bezig met het indraaien en botjes afbreken. Er worden ongeveer acht stamvruchten aangehouden. De onderste vijf oksels worden schoongemaakt, daarna wordt om en om per oksel een vrucht aangehouden naar boven toe. “Op de nieuwste tuin hebben we teeltgoten van 40 centimeter hoogte. Daar halen we de gewasdraden omhoog en binden we een beetje schuin aan. Anders is de kop eruit voordat er een komkommer aan zit. Met een verhoogde draad blijft het gewas veel beter in balans. Als de ranken eruit komen, moet er onderaan al een dikke sigaar zitten. Dan schiet het gewas niet te snel vol.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Harry van Winden

komkommerteler in Made (N.-Br.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin