Doorgaan naar artikel

Ierse slateelt in zwaar weer

Met een strenge winter achter de rug, en invloed van de economische recessie, hebben Ierse slatelers het lastig om het hoofd boven water te houden.

Telers van de landelijke gewascommissie sla van LTO Groeiservice brachten in week 6 een bezoek aan de Ierse glastuinbouw (zie foto’s). Slatelers zeiden daar (inclusief verpakking en afzetkosten) rond de 5 euro per doos van 12 stuks nodig hebben, gezien de hoge stookkosten in een ongewoon strenge winterperiode met temperaturen tot -10 graden Celsius en sneeuw. De prijs werd door supermarkten echter onder druk gezet met importen voor soms net iets meer dan 4 euro per doos vanaf het vasteland. Al had een enkel bedrijf ook een afnemer die liever een week te lichte sla van eigen bodem in het schap had, of zelfs even helemaal geen sla in het schap had, dan te importeren. Om verdere kosten te besparen bij de teelt van de sterk in groei vertraagde sla, werd de polysla heel licht gesneden.

Keelings, een importeur en exporteur van groenten, teelt ook zelf in 10 hectare kassen (in een periode van vier jaar gebouwd) bij hun dochter Van Dijk Nurseries in Dundalk. Als eerste in Ierland ging dit bedrijf ook paprika’s telen. Er worden naast 3 hectare jaarrond sla ook aardbeien en lelies geteeld. Ook in de vollegrond is het bedrijf actief, met onder andere broccoli en 25 hectare ijssla. Verder zijn ze de grootste zachtfruitteler van Ierland.
Lees meer over onder andere dit bedrijf, in de printversie van Groenten & Fruit in week 7.

Morning Fresh Farm in Rush levert voornamelijk little gem, paksoi en selderij, naast botersla. Motoren van luchtramen in de oude kassen moesten handmatig aangezet worden, en er hingen alleen simpele verwarmingselementen, die normaal als bijverwarming in een schuur gebruikt worden. Ze dienden dan ook alleen om de kassen vorstvrij te houden. Bij hevige sneeuwval bleek dit onvoldoende om bij een van de kassen flinke ruitbreuk door de sneeuwlast te voorkomen.
De verpakkingsruimte zag er netjes uit. Als enige Ierse teler werd little gem in de winter geteeld en verpakt, omdat de supermarkt voorkeur gaf aan dit malsere product boven de import uit Spanje. De prijs lag met 65 cent per zakje van 2 stuks wel iets onder de kostprijs, maar de teler wilde aan de markt blijven om in het voorjaar te kunnen leveren, en dan terug te verdienen wat hij nu moest toeleggen.

Er werd ook een bezoek gebracht aan distriebutiecentrum Dennigan (zie foto’s), waarbij onder andere 6 slatelers zijn aangesloten die ongeveer 4.000 dozen per week leveren.

In Rush werd ook nog een bezoek gebracht aan een verwerkingshal voor pastinaken (zie foto’s) van Brookridge Farm in de plaats Rush. Dit is een bekend volksvoedsel in Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin