Doorgaan naar artikel

‘Ideeën nieuwe aanplant appels opgedaan in Italië’

“Voor goede ideeën moet je in het Italiaanse Süd Tirol zijn.” Fruitteler Johan van Waes ging erheen en brengt een deel van die ideeën nu in de praktijk.

Johan van Waes wisselde deze week bij een excursie met collega’s van gedachten over het sturen van de groei en mechanisch snoeien. Daarbij kwam ook zijn Mur Fruitier-systeem aan de orde. “Dat systeem lijkt uitermate geschikt voor het in de toekomst automatisch plukken, met smalle en hoge bomen. Ik ga daarmee al tot 3 meter hoog en ben heel tevreden met het resultaat: minder arbeid, het is simpeler en je haalt veel productie in een korte periode.”

Studiereis naar Italië

Tijdens een studiereis in augustus naar Italië zag hij dat ze daar veel onderzoek doen naar dit soort teeltsystemen. “Ze zijn daar een stuk verder mee dan hier in Nederland, dus voor goede ideeën moet je daar zijn.”

“Eigenlijk is het planten van bomen met meerdere koppen niks nieuws, want in een V-haag heb je er ook vier. Die maken de boom automatisch rustiger. Ik zie systemen die op elke 50 tot 60 centimeter een kop hebben met ook een smal gewas en een beheersbare groei, zonder Mur Fruitier, maar het gaat erom wat je in de vingers hebt”, zegt Van Waes. “In Italië was het heel nuttig om te zien hoe ze daar de grenzen van het haalbare aftasten: tot hoever je kan gaan voor het onbeheersbaar wordt.”

Nieuwe aanpak Mur Fruitier

De nieuwe aanplant zet Van Waes op 150 centimeter met elke kop op 55 centimeter. “Dat is helemaal nieuw. Ik heb eens een deel Jonagold tijdens de teelt omgezet naar Mur Fruitier, maar met de afstand van 1,20 meter bleek dat te weinig kilo’s op te brengen en dus schakelde ik terug naar normaal. Ik had er toen meer koppen in kunnen maken, maar daarnaast waren de betonpalen te kort. Nu zijn ze hoger en staan ze door de hagelnetconstructie heel stevig. Dat is noodzakelijk omdat het hier dicht bij de kust altijd waait.”

Na ampel overleg koos hij weer voor Red Jona Prince, omdat naar zijn mening grote partijen makkelijker door de markt worden opgenomen. “En voor bijvoorbeeld Elstar of Gala zou ik weer kennis moeten verzamelen, want je moet wel weten hoe die moet worden geteeld in Mur Fruitier. Zo kwam ik dus toch terug bij wat ik beheers.”

Spreiding tussen peer en appel

Met zijn nieuwe aanplant teelt hij van zowel appel als peer 13 hectare. “Dat geeft een perfecte oogstspreiding. Polen werken liever vier weken dan twee. Als de Conference klaar is, plukken we nog 20 dagen in de Red Prince: een eerste ronde van 10 dagen en na 10 dagen nog een. Door het zo te doen krijg je een egalere kwaliteit.”

Auteur: Theo Brakeboer

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin