Geert Janssen in het Limburgse Boekend (gemeente Venlo) teelt venkel, prei, schorseneren en graan. Zijn eenmanszaak omvat zo’n 18 hectare met venkel als hoofdteelt, gevolgd door winter- en laat winterprei.
Janssens vader van 77 jaar werkt nog dagelijks mee op het bedrijf. Daarnaast werken er op vaste contracten een vrouw voor 25 uur per week en drie scholieren. De afzet gaat naar ZON fruit & vegetables.
Prei in de koelcel
Op 16 april is Janssen druk met prei in de koelcel rijden. “Het schot begint voorzichtig te komen. Ik heb een paar doorgesneden, het zit op 3 tot 6 centimeter. We hebben nog een paar dagen te gaan met rooien, dus we hadden niet langer moeten wachten.”
Het ras is Harston en de bewaarbaarheid lijkt goed. “Je ziet wat roestpuntjes en er had wat meer gewas op mogen staan. We hebben ze in het voorjaar nog wel bijbemest, maar door het natte najaar is toen toch veel uitgespoeld.” Vanuit de koelcel wordt de prei tot half juni geleverd.
Eerste venkel
De eerste venkel werd op 20 maart geplant en gezaaid. “Onze vroegste venkel planten we, alle andere venkel wordt ter plaatse gezaaid.” Geplant is het ras Solaris, gezaaid Solaris en een nummer van Enza Zaden. “Voor oogst in de zomer hebben we Dragon en Orion, in het najaar worden het Solaris en Antaris.” Om de vijf tot zeven dagen wordt gezaaid tot circa 10 juli. Over de planting en de eerste twee zaaisels werd vliesdoek gelegd. “Meestal zit er toch een gat tussen de oogst van de geplante en de eerst gezaaide van zo’n tien dagen. Daarna hebben we continu venkel tot het einde van het seizoen.”
Ruimte optimaal benut
Begin maart werd 15 kuub varkensdrijfmest per hectare uitgereden en de basisbemesting bestond uit 200 kilo Novarea S (38% N + 19% S), kort na planten of zaaien gestrooid. “Dat is een langzaam vrijkomende meststof die we ook in prei gebruiken. Op advies kijken we nu hoe ons dat in venkel bevalt.”
Omdat de voorvrucht schorseneren was en op het betreffende perceel nog groencompost en dek-aarde werd toegediend, redden ze het daar wel mee. We hebben de ruimte die we nog hadden voor het toedienen van meststoffen zo optimaal benut.” De grondbewerking bestond uit ploegen met een vorenpakker. “Soms woelen we daarvoor nog, maar dat was dit jaar niet nodig.”
Al weer vrij droog
De basisbemesting dient Janssen na het zaaien toe. Vervolgens beregent hij en dan volgt een bespuiting met Centium+Stomp+Groundit tegen het onkruid. “Het is hier alweer aardig droog. Als er geen regen valt, dan zullen we volgende week zeker weer moeten beregenen”, aldus Janssen op 16 april. “Ik hoop niet dat het net als vorig jaar wordt, want toen moesten twee tot drie keer per week met de haspel aan de slag.” Het onkruid wordt verder twee tot drie keer geschoffeld en zo nodig nog met de hand nagelopen.
Auteur: Stan Verstegen