“Het broccoliseizoen zit ongeveer op de helft, maar tot op heden is het een moeizaam seizoen”, stelt Maarten Botman op 18 augustus vast.
“Eerst dat koude voorjaar en na de warmte in juni hadden we een oogstpiek. De afgelopen drie weken waren de prijzen redelijk met 70 à 80 cent per kilo, maar dat houdt ook niet over. De kilo’s moeten het goed maken. De vakanties zullen meespelen en in het buitenland is meer broccoli geplant in een reactie op het vorige seizoen. Ik hoop dat we in de herfst nog een mooi seizoen met goede kwaliteit gaan beleven. Dat kan het seizoen nog goed maken.” En gekscherend: “Maar het is nu ook kermis in Wervershoof. Dan trekken de prijzen traditioneel aan. Dat is ieder jaar zo, dus daar telen we ook op. Dan moeten we extra volume hebben.”
Schimmeldruk
De huidige te oogsten rassen Larsson, Koros, Chronos en Ironman staan er goed bij. “Er zit weer meer vocht in de grond, ze maken weer meer gewas. De schermen zijn van goede kwaliteit.” In week 34 volgt de eerste oogst in Titanium. Om de planten weerbaar te houden tegen Alternaria en smet, behandelt Botman ze wekelijks preventief.
Insectendruk laag
De druk van koolgalmug en koolmot is tot op heden vrij laag. “Toch blijft het opletten. In een proefperceel hier in de buurt zit 80% schade van koolgalmug. Je moet daartegen dus wel behandelen. Ik doe dat drie tot vier weken na planten met Movento, want dan pak je ook de luizen meteen mee. Dat middel kunnen we in de broccoliteelt echt niet missen.” Tegen koolmot is de laatste behandeling zo’n twee weken voor de oogst met Decis of Karate Zeon.
Onregelmatige gewasstand
De laatste broccoliplanten gingen begin augustus de grond in, de herfstrassen zijn Malibu, Steel, Titanium, Larsson, Spinnaker en Parthenon. “Malibu is eigenlijk een vroeg ras, maar die doet het in de herfst ook prima.” Een perceel waarop tulpen gestaan hebben, staat er wel onregelmatig bij. “De tulpen zijn onder natte omstandigheden gerooid, dat heeft invloed op de structuur. Dat knap je niet een, twee, drie op. Ook was het rond het planten vrij droog. Bij de oogst zullen we daar wel meer uren in moeten stoppen.” Droogte rond het planten, speelde wel vaker dit seizoen. “Ondanks de regen, hebben we regelmatig ‘pittig’ moeten beregenen om de planten aan de groei te krijgen.”
Volautomatische plantmachine
Botman heeft een offerte opgevraagd voor een 6-rijige volautomatische Ferrari plantmachine. “Voor ons heeft een 6-rijige plantmachine voldoende capaciteit. Het probleem van arbeid wordt alleen maar groter, wij werken alleen nog met Oekraïners, dus je moet dat zoveel mogelijk zien op te vangen. Maar goed, het is natuurlijk wel een investering van zo’n € 250.000. Daarom ook hoop ik op een goede tweede helft van het seizoen.”
Auteur: Stan Verstegen