Doorgaan naar artikel

Hoop op teeltoptimalisatie in peen met zaaimatten

Precisiezaai en een gelijkmatige opkomst, onderdrukking van onkruid en de mogelijkheid om stoffen toe te voegen, zoals tegen wortelvlieg. Dat zijn de verwachte voordelen van het gebruik van zaaimatten in de peenteelt.

De mogelijkheden van zaaimatten is een van de onderwerpen op het peenproevenplatform van Delphy en v/d Grond in Tollebeek. Het gebruik van zaaimatten komt overwaaien uit Denemarken. Onder andere in babyleaf en spinazie is het daar praktijk om die te telen op bedden, afgedekt met zaaimatten, met daaroverheen een dun laagje onkruidvrije grond. De belangrijkste reden hiervoor is dat er geen herbiciden beschikbaar zijn.

Zaaimatten oorspronkelijk voor gras zaaien

Oorspronkelijk zijn de biologisch afbreekbare matten van het bedrijf S+dB in Weert bedacht om gras te zaaien. Bij de toepassing in peen gaat het om een innovatieproject, waarin op de ruggen stroken worden aangebracht. Delphy, S+dB, Vlaming en Poppe Landbouw ontwikkelen en testen deze nieuwe zaaimethode in de praktijk.

De zaaiafstand is toegespitst op B-peen, maar is op zich variabel. Vlaming in Zwaagdijk ontwikkelt een zaaimachine die de stroken machinaal op de ruggen kan leggen.

Lees verder onder de foto.

Voorbeeld van een zaaimat. Ook voor de peenteelt zou deze methoe tot teeltoptimalisatie kunnen leiden. - Foto: Stan Verstegen

Voorbeeld van een zaaimat. Ook voor de peenteelt zou deze methoe tot teeltoptimalisatie kunnen leiden. – Foto: Stan Verstegen

Verwacht voordeel: precisiezaai en gelijkmatige opkomst

De verwachte voordelen van zaaimatten zijn precisiezaai en een gelijkmatige opkomst, onderdrukking van onkruid en de mogelijkheid om stoffen toe te voegen, zoals tegen wortelvlieg. De zaden zitten op het doek ‘geplakt’ met een zetmeelcoating die ook biologisch afbreekbaar is.

Opkomst trager dan bij gangbaar zaaien

Projectleider Saskia Houben van Delphy meldde op de open middag op 9 oktober dat dit jaar de opkomst in de matten trager was dan bij gangbaar zaaien, vanwege onvoldoende vocht tijdens de kieming. Daarmee was de opkomst later, maar als er voldoende vocht is, hoeft dat niet zo te zijn.

De huidige coating lijkt een negatieve invloed te hebben op de vochthuishouding. Daarom gaan de betrokken partijen een andere coating testen. Het doel is om minimaal dezelfde vochtvoorziening te krijgen als bij gangbaar zaaien, liefst zelfs met nog betere kiemomstandigheden.

Machinale uitrol

Het doek is geschikt voor machinale uitrol, maar dat moet ook lukken met de in ontwikkeling zijnde zaaimachine. Die wordt volgend jaar getest.

Verder vraagt de mat zelf ook nog om verbetering, vooral ten aanzien van de vocht- en/of zuurstofvoorziening. Volgend jaar volgt daartoe een tweede toetsing op het effect van de mat op het zaad en de kieming.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin