Hoogweg Paprikakwekerijen in Luttelgeest (Flevoland) heeft een deel van de warmtekrachtkoppelingen (wkk) voorzien van warmtepompen zonder tussentijdse opslag van aquifers. De gasbesparing is enorm.
“Condensors achter de wkk verdienen die naam gewoonlijk niet. Door het hogere luchtgebruik ligt het dauwpunt 10 graden lager dan achter een ketel, maar die temperatuur wordt niet gehaald. Daarom zie je in de winter altijd zulke enorme witte pluimen uit de wkk-schoorstenen komen”, zegt financieel directeur Hans Olsthoorn van Hoogweg Paprikakwekerijen in Luttelgeest.
“Als dat vocht wel condenseert gaat de warmteproductie van een wkk van 50% naar 60% en haal je dus 20% meer warmte uit een kuub gas.” Door de inzet van warmtepompen wordt er 3% minder stroom aan het net geleverd, maar dat komt dubbel terug als warmte, legt Olsthoorn uit. “Op de traditionele wkk-situatie heb je een besparing van 25% gas, en dat kun je allemaal in het ketelhuis regelen zonder extra aquifers. Als je de flows goed uitrekent, kan je de warmtepomp gewoon op het bestaande retourwatercircuit en de warmtebuffer aansluiten”.
Aardwarmte voor 70% energiebehoefte
Na deze optimalisatie van gebruik van fossiele brandstoffen, gaat Hoogweg het bedrijf nog verder verduurzamen. Op dit moment wordt de derde put geboord, de tweede injectieput. Dieper dan 1.700 meter zit er geen zandlaag meer in het gebied. Toch komt er straks waarschijnlijk 400 kuub water van 75 tot 78 graden per uur naar boven. “Dat zou genoeg zijn voor 70% van de energiebehoefte”, zegt Olsthoorn. Ook bij de aardwarmte zal een warmtepomp worden ingezet. “Daarmee kunnen we de piekvraag in de winter beter invullen.”
Hoogweg teelt nu paprika’s op totaal 105 hectare op 4 locaties. Dit jaar wordt in Marknesse nog 15 hectare bijgebouwd en aangrenzend nog 50 hectare grond gekocht. De verste locatie in Luttelgeest (9 hectare) wordt verkocht voor reconstructiedoelen. Groot zijn is geen doel op zich. Grote efficiëntie, duurzaamheid en hoge kwaliteit wel.
Lees meer over dit grootste paprikabedrijf van Nederland in editie 10 van Groenten & Fruit .