Het Europese Hof van Justitie heeft dinsdag 14 november een uitspraak gedaan in een langslepende mededingingszaak rond een groep Franse afzetorganisaties.
De rechter geeft een duidelijke grens aan het delen van marktinformatie in een GMO-erkende telersvereniging. De uitspraak is ook conform de interpretatie die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gebruikte in de paprikakartelzaak, stelt Eric Janssen, mededingingsjurist bij het kantoor Kneppelhout. ‘Naar het arrest is in heel Europa reikhalzend uitgekeken. Het Hof heeft eindelijk expliciet duidelijk gemaakt dat de mededingingsregels niet van toepassing zijn op gedragingen binnen een PO of UPO (Unie van Producentenorganisaties, red.) die strikt noodzakelijk zijn om de door de GMO-Verordening aan de PO of UPO toegekende doelstellingen te verwezenlijken.’
Mededingingsrecht
Het staat nu vast dat de mededingingsregels niet van toepassing zijn binnen een GMO-erkende afzetorganisatie (producentenorganisatie of PO), maar de GMO-bepalingen. Tussen afzetorganisaties en in niet-GMO-erkende afzetorganisaties gelden de mededingingsregels wel.
In 2007 ontdekte de Franse mededingingsautoriteit concurrentieverstorende praktijken in de witlofsector. Het ging daarbij om overleg over de prijs van witlof(tussen verschillende partijen), de hoeveelheden op de markt te brengen witlof en de uitwisseling van strategische informatie. Ook was er een prijspolitie om de afspraken te controleren.
€ 4 miljoen boetes
Er werd door de kartelpolitie uiteindelijk voor bijna € 4 miljoen aan boetes opgelegd. Die boete werd door Franse rechters van tafel geveegd, omdat de afspraken binnen de GMO-regels zouden vallen. De Franse mededingingsautoriteit ging met de zaak naar de Franse Hoge Raad. Die vroeg vervolgens het Europese Hof van Justitie zich uit te laten over het standpunt van de PO’s en andere beboete partijen.