“De tomatenproductie zakt elke week”, merkt Johan Noordermeer van Kwekerij Noordermeer in Vierpolders.
De afgelopen weken was de tomatenproductie nog 1,3 tot 1,4 kg/m2. In week 36 is dat 1 kg/m2. Noordermeer: “De kwaliteit en de grofheid van de tomaten is goed. Het vruchtgewicht is 40 tot 42 gram en daar zijn we tevreden mee, want dat kan in deze tijd van het jaar lager zijn. We zien dat de vruchten van de trossen onder de kop ook nog grof worden. Ze zwellen goed door.” Er worden 10 vruchten per tros geoogst. Het snoeien gebeurt nu op 9 stuks.
Wekelijks halen we met indraaien een blaadje uit de kop en we hoeven geen extra tussenblaadje eruit te snijden om het gewas open te krijgen
Krachtige groei
De kop van de plant is in kracht toegenomen door de koudere nachten. “De groei blijft er goed inzitten, waardoor we een goede krachtige kop hebben. De lengtegroei is nog steeds meer dan 30 centimeter per week. Dit zijn we niet gewend in deze periode, want deze is dan 5 centimeter minder. Meer lengtegroei is een raseigenschap van Valerioso.”
De gewasopbouw is ook goed. “Ondanks dat het een vegetatief ras is, blijft het gewas goed open en groeit niet dicht. Door generatief sturen kunnen we dat realiseren. Wekelijks halen we met indraaien een blaadje uit de kop en we hoeven geen extra tussenblaadje eruit te snijden om het gewas open te krijgen. We willen de zon op de vrucht hebben.”
Vitaal gewas
De druk van Botrytis is laag en komt op een enkel plekje voor. “Binnenkort druppelen we wel preventief met Luna, omdat in september de ochtenden en avonden vochtiger zijn met meer kans op schimmelziekten. Na deze behandeling kijken we het aan of een vervolg nodig is, maar dat zal afhankelijk zijn van hoe vochtig het weer is.”
Vanwege een toename van witte vlieg zijn er extra kaartjes met sluipwesp Encarsia opgehangen. “We zitten er kort op en dat werkt goed. Als we een paar weken achter elkaar sluipwespen hebben uitgezet, zien we de plaagdruk afnemen.” De populatie van Macrolophus is bijzonder goed. “In augustus kan deze nog wel eens afnemen, maar dat is nu niet het geval.”
Vrij van Tuta absoluta
“We zijn nog vrij van Tuta absoluta. We hebben wel preventief 2 keer 3.000 feromoonstaafjes door de hele tuin opgehangen. Voor de derde keer liggen de staafjes klaar, maar we wachten met ophangen omdat nog geen Tuta zien.”
Rupsen keren af en toe terug. Na een bespuiting is het steeds onder controle gekomen. Iedere week wordt in de bovenste meter van het gewas met zwavel gespoten tegen de galmijt. “Dat blijven we herhalen.”
Auteur: Harry Stijger