“Na de eerste oogst zijn de vruchtgewichten alleen maar hoger geworden. Hierdoor neemt de productie ook toe”, zegt Janus Kanters van tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg.
Het gewas van Sunstream staat er mooi op en is goed aan het groeien. In week 11 is het oogsten begonnen. “Het is een mooie eerste tros van tien tomaatjes met een vruchtgewicht van 22 gram. Het vruchtgewicht van de tomaatjes van de tweede en derde tros is een paar gram meer. Deze trossen zijn op twaalf stuk gesnoeid. De eerste tros had iets kleinere vruchten, doordat we met de koude periode in begin februari toch een graad lagere etmaaltemperatuur van 15 graden hebben gedraaid, terwijl 16 graden wenselijk was. De tomaatjes van de tweede en derde tros hebben een wat hoger vruchtgewicht.” Door de lagere etmaaltemperatuur is wat snelheid ingeleverd. De oogsttijd is nu wel hetzelfde als vorig jaar.
Betere trossen
De eerste trossen zijn wel kwalitatief beter dan vorig jaar. Toen waren er haperingen door een minder snelle afbloei, waardoor de zetting te traag verliep. Vorig jaar waren de eerste trossen op zes tot tien stuks gesnoeid; nu is dat voor de eerste tros tien stuks en daarna op twaalf stuks gesnoeid. Kanters verwacht de komende maanden een hogere productie van 1 tot 2 ons per m2/week in vergelijking met vorig seizoen.
“Hoewel het in het begin van het jaar donker weer was, hebben we de mooie grote trossen te danken aan het lichte zonnige weer van de laatste tijd. Hierdoor kunnen ze goed uitgroeien”, vertelt de tomatenteler. In week 8 is de laatste dief aangehouden en staat het gewas nu op eindafstand.
In Sunstream is sporadisch een witte vlieg gevonden, waartegen sluipwespen en Macrolophus zijn uitgezet. “Gelukkig hebben we nog geen enkele Tuta gevonden. Vorig jaar was dat een gigantisch probleem.”
Stooktemperatuur en water geven
Bij Sunstream wordt in de voornacht een stooktemperatuur van 13,5 graden aangehouden. Deze temperatuur gaat in om 18.00 uur en loopt door tot 2.00 uur. Vanaf die tijd tot 6.00 uur is de stooktemperatuur ingesteld op 17 gaden. Daarna wordt de kas opgestookt naar de dagtemperatuur van 21 graden met 2 graden lichtverhoging.
De verwarmingsbuizen komen er ’s morgens om 6.00 uur in op 50 graden. Dat blijft zo tot 10.30 uur. Van 10.30 tot 16.00 uur hebben de buizen een temperatuur van 45 graden met lichtafbouw. Vanaf 16.00 uur mag de buistemperatuur terugzakken naar 30 graden.
Het water geven start om 9.00 uur met drie druppelbeurten van ieder 180 cc tot 10.30 uur. Vanaf die tijd tot 15.00 uur wordt met de weegschaal water gegeven en is het streven naar een drain van 25%.
Als het vochtpercentage onder de ingestelde waarde van de weegschaal ligt, krijgt de plant bij zonnig weer ongeveer om het kwartier water. Vanaf 15.00 tot 16.30 uur om de 30 minuten. Dan begint al wel het interen. Meestal wordt rond 22.00 uur nog een druppelbeurt van 130 cc gegeven.
Sweetelle eerder oogsten
Het gewas van Sweetelle staat er ook mooi zwaar op met veel dubbele trossen in de kop. Het water geven is vergelijkbaar met Sunstream. Ook het stoken, behalve dan in de voornacht waar de temperatuur terug naar 12 graden gaat. Geen ziekten en plagen.
“Als de nachten boven 8 graden zijn, blijft het schermdoek de hele nacht open. Normaal is van 21.00 tot 8.00 uur het scherm gesloten.”
De losse tomatenoogst is vijf dagen eerder dan bij Sunstream begonnen, omdat deze los worden geoogst. “We zijn gestart met een vruchtgewicht van 10 gram van de eerste tros en zitten nu op 12 tot 13 gram van de tweede tros. Het vruchtgewicht is maximaal 14 gram, maar door de hoge plantbelasting nu iets minder. De vruchtkwaliteit is goed en er zijn mooie lange splittrossen, die wel worden gepunt.”
De werkzaamheden van indraaien, dieven, bladplukken en snoeien zijn goed bij. “Gelukkig hebben we geen coronazieke medewerker in ons personeelsbestand.”
Auteur: Harry Stijger