De Belgische industrieprijzen voor wortels, prei en spruiten zijn gestegen met circa 20 procent of meer. Dat beeld is niet zichtbaar in Nederland, maar sijpelt wel door.
Telersvereniging Ingro zegt een uitstroom van Belgische spruitentelers voorkomen te hebben door met afnemers een contractprijsstijging van 25 procent af te spreken. Na een aantal lastige seizoenen werden industrietelers afgelopen seizoen getroffen door wateroverlast. Ook bij wortelen en prei zijn de telers gecompenseerd met stevige prijsverhogingen. Koolcontracten kennen een lagere prijsstijging. Accountmanager Luc De Waele van Ingro is tevreden met prijsstijgingen voor teeltcontracten van 25 procent voor spruiten en 20 procent voor wortelen en prei.
Bijgetrokken naar Nederlands niveau
In Nederland wekt deze prijsstijging bewondering. Zeker omdat de prijsstijging bij spruiten volgt op een eveneens forse prijsstijging vorig seizoen. Wat betekent dat voor contracten in Nederland? Een commissionair wijst op stabiele contractprijzen voor wortels in Nederland. Mogelijk zijn de contractprijzen in België bijgetrokken naar het Nederlandse niveau, suggereert hij. Ook andere wortelhandelaren melden in Nederland een gematigde contractprijsstijging.
‘Doorsijpelen’
Groentenverwerker Oerlemans haalt een deel van de groente uit België. Dat doet het niet door directe teeltcontracten, maar afname van leveranciers. Oerlemans beseft dat de contractprijsstijgingen voor bijvoorbeeld spruiten ook zullen doorsijpelen naar de eigen afnamecontracten. “We zijn nu met de contracten bezig, we hebben al prijzen binnen gekregen, anderen komen nog”, laat het bedrijf weten.
Contracten voor erwten, bonen en spinazie kwamen al in januari tot stand. Bij deze gewassen zijn geen grote contractprijsstijgingen afgesproken. Daar speelt de lagere tarweprijs een rol en de stimulans uit GLB om vlinderbloemige gewassen te telen. Bovendien waren prijzen in 2023 al fors gestegen.