Het Nationale Park De Hoge Veluwe probeert de inheemse wilde appel voor Nederland te behouden. Er groeien nog maar heel weinig exemplaren van deze boomsoort op enkele plekken in Nederland.
De Hoge Veluwe heeft nu enkele tientallen bomen gekweekt uit zaadjes van de eigen wilde appels. In de afgelopen weken zijn 72 tweejarige appelboompjes in het park aangeplant.
De wilde appel behoort tot de rozenfamilie. De boom geeft kleine, vrij zure appels. In andere landen worden wilde appels gebruikt om er onder meer calvados mee te stoken en appelgelei van te maken, maar in Nederland was de wilde appel nooit zo populair. De soort dreigt volgens De Hoge Veluwe helemaal te verdwijnen. De zeven wilde appelbomen in het park, waarvan bekend was dat die al heel oud zijn, bloeiden nog wel, maar er kwamen geen nieuwe bomen meer op.
Opkweken in potjes
Parkbeheerders zijn in 2020 pitten van de wilde appels uit het park gaan opkweken. Toen de coronacrisis uitbrak hebben medewerkers de boompjes mee naar huis genomen om ze daar te verzorgen. De appelstekken bleken het zo goed te doen in potgrond dat er in 2021 veel meer boompjes zijn opgekweekt.
Inheemse appel laten terugkeren
Het is volgens de parkbeheerders de vraag hoe de boompjes het nu gaan doen in de bosgrond. Bij sommige wilde appels is steenmeel gestrooid om de bodem te verbeteren. Ook zijn rondom de bomen rasters geplaatst, zodat de wilde zwijnen ze niet kunnen aanvreten. De parkbeheerders hopen dat ze een methode vinden om de inheemse wilde appel overal in de Nederlandse natuur te kunnen laten terugkeren.