Doorgaan naar artikel

‘Hoge belasting en temperatuur houden tomatenplant in bedwang’

“Het telen van Brioso bevalt goed. Het is in vergelijking met middeltrostomaten wel heel anders telen. Je moet vroeg beginnen met snelheid maken en op het aantal stuks werken”, zegt Prominent-teler Geert Koot in Poeldijk.

De teelt is pas op 5 januari gestart. Voor het eerst teelde hij onder een vast folie. “Dat is een must om snelheid te houden en het is erg goed gegaan. Je maakt met het bovenscherm het klimaat en ontvochtigt door te luchten boven het foliescherm.”

Op het moment staat er een slank, krachtig en generatief gewas. “We hebben iedere week een blaadje uit de kop gehaald dus het gewas is vrij open.”

300 vruchtjes per m2

De zetting is constant goed geweest. “Vanaf de tweede week van april zijn wekelijks 50 tomaten per vierkante meter aangelegd dus dat worden als het goed is weekproducties van 2 kilo per vierkante meter. Dat moet ook als je aan de 46 kilo per vierkante meter wilt komen.” De plantbelasting is nu ongeveer maximaal, met 300 vruchten per vierkante meter en 10 tot 12 vruchten per tros. “We snoeien de trossen steeds op min 1, maar als de zetting minder zou worden, gaan er twee vruchtjes af zodat er trossen van 10-11 tomaten uitgroeien.” De kwaliteit is steeds prachtig geweest al waren de trossen een paar weken gevoelig voor kroonschimmel. “We hebben tot de zevende of achtste tros gebeugeld, in week 10 de laatsten. Daarna zag je wat kniktrossen die eerder kroonschimmel gaven maar dat is nu voorbij.”

Hoge etmalen

Het grootste verschil in telen is de hoge etmaaltemperatuur. “We verstoken nog steeds wekelijks 0,8 kuub gas per vierkante meter. Maar daarmee houdt je dit ras wel in bedwang. Etmalen van 21 graden zijn normaal bij zonnig weer, al werkt de hoge plantbelasting nu ook mee om de plant in bedwang te houden.” In week 19 was de etmaaltemperatuur op zonnige dagen circa 21,1 graden en op donkere dagen 19 graden. In de voornacht (21 uur) wordt afgelucht naar 15 graden min 1 graad wanneer er weinig uitstraling is. De nachttemperatuur staat ingesteld op 16,5 graden plus 1,5 graden verhoging op lichtsom. Vanaf 5:30 uur gaat de ‘voorochtend’ in van 16 graden om vocht kwijt te raken. Vanaf 8:30 uur wordt rustig opgestookt naar de dagwaarde van 21 graden plus 3 graden lichtverhoging.

pH niet lager dan 7,0

Het watergeven is erop gericht om overdag de ec te verlagen en de matten gelijk te trekken. Daarom start de dag met 3 grote beurten van 300 milliliter gevolgd door beurten van 220 milliliter en na de middag beurten van 180 milliliter kort na elkaar. “Ik wil in het eerste deel van de dag een drainpercentage van 50 procent halen en na 15:30 uur nog maar 10 procent.” De mat-ec blijft zo rond 4,5 mS/cm en de pH komt niet lager dan 7,0. “Dat komt omdat dit zo’n groekrachtig ras is. Dat moeten we maar accepteren. Je ziet het ook terug in de prak wortels in de substraatmat.”

Zwavelen tegen kroontjesschimmel

Het gewas is nog schoon. “We hebben helemaal geen beestjes.” Vanaf week 5 is iedere week 1 Encarsia per vierkante meter uitgezet. Daarnaast is er 1 Macrolophus per vierkante meter ingegaan die om de week wordt bijgevoerd. “We hadden wel een paar plekjes met Botrytis die we met Luna hebben behandeld.” Vanwege de gevoeligheid voor kroontjesschimmel wordt zwavel verdampt gedurende vijf uur per nacht. “Het moet eens wat mooier weer worden zodat we meer kunnen luchten en het in de kas niet meer zo vochtig wordt.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Geert Koot

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin