Werknemers hebben recht op vakantie, dat is goed voor hun gezondheid en veiligheid. Maar op hoeveel vakantiedagen hebben werknemers recht en binnen welke termijn moeten zij vakantiedagen opnemen? En wat als een werknemer nauwelijks vakantiedagen wil opnemen? Diana Eleveld van de Werkgeverslijn land- en Tuinbouw legt uit.
Wettelijk gezien geldt dat een fulltime werknemer recht heeft op 20 vakantiedagen. Op basis van de cao’s Open Teelten en Glastuinbouw hebben werknemers ook nog recht op bovenwettelijke vakantiedagen. Voor de open teelten zijn dit vijf bovenwettelijke dagen per jaar en voor de glastuinbouw 5,5 dag voor een werknemer met een voltijdsdienstverband. Met ingang van 1 juli 2015 hebben werknemers in de glastuinbouw een halve vakantiedag per jaar moeten inleveren vanwege de komst van de seniorenregeling.
Sneller opnemen
Voor de open teelten geldt dat de wettelijke vakantiedagen binnen zes maanden na het opbouwjaar op moeten worden genomen. Dus de wettelijke vakantiedagen opgebouwd in 2015 dient de werknemer voor 1 juli 2016 op te nemen. De werknemer is hier zelf verantwoordelijk voor, maar de werkgever moet de werknemer wel gelegenheid geven om het verlof in te plannen. Bovenwettelijke vakantiedagen verjaren na vijf jaar. Voor de glastuinbouw geldt dat alle vakantiedagen pas na vijf jaar verjaren. De werkgever is verplicht de werknemer ieder jaar in de gelegenheid te stellen de wettelijke vakantiedagen op te nemen.
Als werkgever stimuleer je werknemers om vakantie op te nemen door het onderwerp vakantie en de verjaringstermijn van vakantiedagen regelmatig ter sprake te brengen, zoals tijdens werkoverleg of functioneringsgesprekken.
Vrije dagen zieke medewerker
Ook zieke werknemers bouwen vakantiedagen op, maar ook zij dienen vakantiedagen op te nemen als zij vrij willen zijn van de reïntegratieverplichtingen. Alleen bij het einde van de arbeidsovereenkomst kunnen wettelijke vakantiedagen worden uitbetaald. U mag wel met uw werknemer overeenkomen dat de bovenwettelijke vakantiedagen bijvoorbeeld aan het einde van elk jaar worden afgekocht.