De financiële problemen bij Van Rijn Group zijn een volgend signaal dat de groentemarkt bijzonder zwak staat.
Analyse
In korte tijd zijn er meerdere signalen geweest. The Greenery geeft een winstwaarschuwing, de prijsinzinking bij het Nederlandse toppproduct tomaat is ongekend deze zomer en een vooraanstaande tomatenteler uit Venlo valt om. Dat is de score in twee weken. Als je naar grote partijen kijkt, zijn het laatste jaar bij Univeg, Landgard, maar ook het financieel gezonde ZON stevige saneringen doorgevoerd. Daar staat wel een herstel van de afzet paprika en komkommer tegenover.
Zijn de signalen van de laatste week met elkaar in verband te brengen? Het is lastig, maar de inzinking bij tomaat toont wel de krachten op deze markt. De bodem ligt veel lager dit jaar en doet soms denken aan het niveau van de Ehec-crisis. Die crisis leidde tot verschillende faillissementen in de teelt en handel, maar tot dusver niet bij partijen van de grootte van Van Rijn. De handelaar behoort met 150 miljoen euro tot de middelgrote spelers op deze markt, The Greenery is veel groter, maar de problemen bij Van Rijn zeggen wel wat over de markt. Bijvoorbeeld de rol van banken en verzekeraars. Daar lijkt onvoldoende vertrouwen geweest om Van Rijn in een herstelprogramma met een Aziatische investeerder te betrekken. Het is zorgelijk dat zo scherp wordt toegezien op bankkrediet en exportkrediet. Zo lijkt een grote partij als Van Rijn met supermarktklanten in Duitsland en Oostenrijk vleugellam gemaakt. De vraag is nu vooral hoe de markt daarop reageert. Die buitenlandse vaste afnemers moeten op zoek naar een nieuwe leverancier. En terecht vraagt koepel Frugi Venta zich af of dit niet een buitenlandse partij wordt. Gebrek aan aanbod is er niet op de groentenhandelsmarkt.
Interessant is ook de betrokkenheid van een mogelijke buitenlandse investeerder? De identiteit is niet bekend, maar de eerste Chinese investeerder heeft zich juist in 2012 in de komkommerteelt genesteld. Wat zou een buitenlandse investeerder met een Nederlands handelsbedrijf van deze omvang kunnen aanvangen? Die ontwikkeling is onomkeerbaar gericht op internationalisering. Van Rijn is een bedrijf met een groot internationaal netwerk, dus van een Aziatische investeerder hoeft niemand te schrikken. Misschien is het een signaal dat de zieke markt met jarenlange druk op marges nu toch versneld moet streven naar schaalvergroting en efficiëntiewinst.