Gesprekken over uitzonderingen in de GLB-eisen voor telers met On the Way to PlanetProof starten in 2023.
Helaas is in 2022 geen ruimte geweest voor Stichting Milieukeur om daar met het ministerie van LNV over te praten, zegt programmamanager Stefanie de Kool van Stichting Milieukeur. “Het ministerie wil eerst het nieuwe GLB lanceren en dan volgend jaar kijken of er equivalenties te vinden zijn met bestaande initiatieven.”
Biologisch
Voor biologisch is die uitzondering al wel gegeven. Dat betekent dat biologische telers automatisch ingedeeld worden in de hoogste categorie (goud) met de hoogste GLB-vergoeding.
Lopende praktijkproeven
Er was hoop dat lopende praktijkproeven dit jaar inzicht zouden geven in hoe de nieuwe GLB-eisen passen op bestaande PlanetProof-teeltschema. Ook daar is geen vooruitgang gevonden. De Kool: “Die praktijkproeven hadden tot doel om te kijken of de GLB-opzet in de praktijk uitgevoerd kan worden, dus los van On the way to PlanetProof. We mochten meekijken, maar niet met het oog op een equivalentieverklaring. Voor ons had het dus nog geen zin om er nu tijd in te stoppen.”
Complicerend is ook dat nog niet precies duidelijk is hoe de ecoregelingen eruit komen te zien. Zo voelt de hardfruitteelt te weinig beloning in de criteria voor haar landschappelijke waarde en biodiversiteit.
Nieuwe conceptcriteria On the Way to PlanetProof klaar
Ondertussen heeft Stichting Milieukeur de schema-eisen voor On the Way to PlanetProof plantaardig aangepast. Dat is een regulier wijzigingsproces. Deze conceptcriteria worden donderdag 15 september door het college van deskundigen beoordeeld. In oktober kan de sector reageren op de voorgestelde wijzigingen. De inspraak is langer (vier weken) omdat het schema in meer landen moet worden voorgelegd. Op 18 oktober is een hoorzitting.
Geen grote wijzigingen
Bij het nadenken over nieuwe criteria voor On the Way to PlanetProof is wel gekeken naar de plannen voor GLB, maar grote wijzigingen zullen er niet zijn. De Kool: “We hebben gekeken wat de eisen zijn in de ecoregelingen en in hoeverre die overeenkomen met die in On the way to PlanetProof. Dat gaat vooral om biodiversiteit. Als dat kleine wijzigingen waren, hebben we die meegenomen. Bij grote wijzigingen wilden we er niet op vooruit lopen. Dan worden grote dingen aangepast zonder te weten wat telers ermee opschieten.”
Dat traject van aanpassing van criteria voor On the Way to PlanetProof staat dus los van het GLB. “We zijn wel overtuigd dat we voor een heel deel aan het GLB voldoen. Als aanpassingen nodig zijn, dan kunnen we er ook tussentijds een mouw aanpassen.”