Doorgaan naar artikel

‘Hitte is slijtageslag voor courgetteplant’

“We zitten nu op een topproductie. Deze week komen we aan 5 stuks per vierkante meter. In de afgelopen weken was dat 4 tot 4,5”, zegt Mart van Uffelen in ’s-Gravenzande (Westland). Het is daarom flink aanpoten. “Het is iedere dag hetzelfde: oogsten, verpakken en snel naar de koeling en de klant.”

Van Uffelen levert zijn courgettes (groene van het ras Bengal, 12.000 vierkante meter) aan Holland Crop van Bakker Barendrecht, hofleverancier van Albert Heijn. “Met kastemperaturen van boven 30 graden is het natuurlijk wel een slijtageslag voor de plant. Ook de temperatuur van het druppelwater stijgt. En door de hoge worteldruk kan de stengel van de plant openklappen, waardoor hij helemaal leeg kan lopen.”

De hoge nachttemperaturen verhogen het risico. “In de nacht van maandag op dinsdag bleef het deze week zelfs boven 20 graden. Dat is echt extreem. Dat zou eigenlijk 14 tot 15 graden moeten zijn. Maar gelukkig zie ik nog weinig opengeklapte stelen, waarschijnlijk vanwege de vroegere plantdatum van 20 januari.”

Hogere productie

Van Uffelen is best tevreden over het verloop van de teelt. Hij heeft nog steeds wel last van de afwijkende planten als gevolg van de mindere zaadkwaliteit van het ras Bengal (Monsanto). Ruim 5% van de planten is korter en hariger en stoot eerder vruchtjes af en de vruchtkwaliteit is wat minder. “Maar ik klaag niet. We hebben weinig uitval en weinig stekvruchten. En we lopen in productie een paar vruchten per vierkante meter voor op vorig jaar. De prijzen zijn in het algemeen goed geweest, al zijn ze deze week flink gedaald.”

Nauwelijks wittevlieg

De gewasbescherming gaat veel beter dan vorig jaar. “Toen leek het wel of ik wittevlieg aan het kweken was, nu zie je ze bijna niet. En verder is er ook nauwelijks ongedierte.” Hij heeft het dit jaar met behulp van Biobest over een andere boeg gegooid. “We zijn nog schoner gestart en hebben alles 2 keer nagelopen om het laatste onkruid weg te halen. We hebben zo vroeg mogelijk natuurlijke vijanden uitgezet en dat vaker herhaald. Daarnaast hebben we het zwavelen zo lang mogelijk uitgesteld.”

Behalve Macrolophus heeft hij swirskii- en Californicus-roofmijten uitgezet. “Je ziet nu veel Macrolophus terug.” Om wondjes sneller te laten opdrogen geeft hij wel eens een beetje Luna mee met het druppelwater. “Dat helpt ook tegen echte meeldauw. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat ik door minder zwavelen de wittevlieg verruil voor wit.”

Ook bestuivers hebben het druk

De bestuiving gaat erg goed dit jaar. Wekelijks plaatst hij er 8 tot 10 nieuwe hommeldozen bij. “Ik doe om 12 uur de uitvliegopeningen dicht. Daarmee houd je de volken langer op peil.” Er staan ook nog 4 bijenkasten die de imker iedere 2 weken naloopt. “Eigenlijk zijn de bijen niet meer nodig, maar ik houd ze toch maar aan voor de zekerheid.”

Door het hete weer hebben de bestuivers extra werk. “Er komen per week wel 6 tot 6,5 vruchten aan de plant.” Gebrek aan mannelijk bloemen heeft hij alleen in de kas die als eerste is geplant. Hij haalt iedere ochtend vroeg mannelijke bloemen op bij collegatuinder Jan van Vliet. “Ik leg en zo’n 10 tot 12 per tralie op de bovenste bladeren, met de meeldraden goed in het zicht. De hommels weten ze snel te vinden.”

De hommels doen prima hun werk doen, zelfs met ingebrachte mannelijke bloemen. Toch houdt Mart van Uffelen de 4 bijenkasten in ere als back-up. - Foto: Gerard Boonekamp

De hommels doen prima hun werk doen, zelfs met ingebrachte mannelijke bloemen. Toch houdt Mart van Uffelen de 4 bijenkasten in ere als back-up. – Foto: Gerard Boonekamp

Tweede teelt in tweeën planten

De planning is dat de teelt doorgaat tot 10 juli. “Hopelijk blijft het gewas zo gezond als nu. Eigenlijk blijft het courgettegewas maar 90 dagen na het planten echt goed. Daarna kan het een veldslag worden.” Als de wittevliegdruk zo laag blijft wil hij de tweede teelt in tweeën gaan planten: op 2 augustus en een week later. “Anders gaat de hele tuin leeg en planten we alles op 2 augustus. We laten de substraatmatten gewoon liggen, want er zitten geen schimmelziektes in.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Mart van Uffelen
Mart van Uffelen

Courgetteteler in ‘s-Gravenzande

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin