Doorgaan naar artikel

‘Hipheid van vertical farming’

Food is hip. Een heuse trein foodtrucks trekt deze zomer door Nederland. Nagenoeg elk weekend is er wel ergens een foodfestival.

In artistieke, kleurrijk gespoten auto’s worden op ambachtelijke wijze vergeten groente of verboden vlees, bij voorkeur lokaal geproduceerd, bereid. Food is beleving. Even weg uit de dagelijks beslommering, en ver verwijderd van het dagelijkse winkelschap. Op een foodfestival is de prijs ondergeschikt.

Ik vraag me af wanneer de eerste container Urban of Vertical Farming op zo’n food festival verschijnt. Of is dit juist te hip? En botst de nieuwe technologie met die hang naar romantiek?

Hightech heeft alles

Feit is dat die hightech-groenteteelt alles te bieden heeft wat de moderne consument wenst. Met uitgekiende lichtrecepten is uiterlijk, smaak en stevigheid te beïnvloeden. Het product is langer houdbaar, én bevat geen residuen. Het product is vrij van gewasbeschermingsmiddelen! In de VS krijgt het bladgewas zelfs het stempel ‘organic’ (biologisch). Voor de productie van dit bladgewas is veel minder water nodig dan in reguliere kas- of vollegrondsteelten (tot 300 keer minder!).

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten op 29 juni een bezoek Staay Food Group. Staay richt zich onder andere op vertical farming. Foto: ANP

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten op 29 juni een bezoek Staay Food Group. Staay richt zich onder andere op vertical farming. Foto: ANP

Fors hogere energiebehoefte

Is er dan geen kritiekpunt? Jazeker wel. De energiebehoefte is fors hoger dan de reguliere kasteelt. Hier wordt nog aan gewerkt. Feit is verder dat de extra kosten de veel hogere opbrengsten per vierkante meter nog niet dekken.

Nog geen vervanging

Nee, vertical farming gaat in Nederland de reguliere teelt nog niet vervangen. Het krijgt veelal een bijzondere positie in het nicheschap, in een exclusief restaurant of op het foodfestival. Ofwel, op plekken waar food een beleving is, zoals Urban Farming De Schilde, de kas in Den Haag op een kantoorkolos.

Voorspelbare productie

Elders in de wereld daarentegen heeft het daglichtloos telen absoluut voordelen. Denk aan plekken waar water een groter probleem oplevert dan (zonne-)energie. Of juist in sterk verstedelijkte gebieden waar productielocaties verder weg liggen. De teelt in oude kantoorgebouwen, parkeergarages of nieuwe ondergrondse ruimtes dicht bij de consument biedt oplossing voor logistieke problemen. En de teelt heeft één ander onmiskenbaar groot voordeel: de productie is voorspelbaar. En daarmee is een vaste (hoge) prijs een zekerheid.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin