Duitse groentetelers waarschuwen voor stevige onderhandelingen met supermarkten over contracten in 2024.
Dat zei Christian Ufen, bestuurslid van de Duitse brancheorganisatie Zentrallverband Gartenbau (ZVG). De ontevredenheid onder Duitse telers is bijzonder groot, stelt Ufen. Dat wordt gevoed door overheidsbeleid, maar ook door het gevoel dat de margeverdeling in de keten voor telers nog altijd nadelig uitvalt. Dat knelt des te meer nu teeltbedrijven ongekende kostenstijgingen doormaken. Zowel overheid als supermarkten moeten laten zien dat ze de teelt door deze moeilijke tijd heen willen helpen, aldus het ZVG-bestuurslid.
Alleen geluisterd
De Duitse groente- en fuitteelt vreest afname van het areaal als bedrijven niet worden geholpen. De Duitse brancheorganisatie wil dat direct een CO2-heffing wordt afgeschaft en dat noodsteun wordt verleend in de vorm van lagere energiebelasting. De telers zijn gefrustreerd over de opstelling van de overheid. Er zijn wel gesprekken, maar er komen geen daden. “Eerst komt de glastuinbouw bij het ministerie aankloppen, dan de visserij en vervolgens wordt over de huishoudens gesproken. Dan zijn alle verzoeken van de glastuinbouw alweer vergeten.”
In Nederland de straat op
Ufen noemde Nederland als voorbeeld waar telers de straat op gingen om te protesteren. Op het Duitse Obst und Gemüse Kongress afgelopen week werd geopperd dat de hele keten zich bij het ministerie moet melden om zo meer kracht in de lobby te leggen.