Bij broccoliteler Kees Appelman in Andijk was het de afgelopen maanden niet anders dan in de rest van Nederland: alle hens aan dek om te voorkomen dat de gewassen door watertekort naar de knoppen gingen.
“Je kunt wel stellen dat het ’t uiterste heeft gevraagd van mensen en machines. En dan hebben we het nog niet over de kosten.” De afgelopen 2, 3 weken is – na wat neerslag – de druk eindelijk wat van de ketel.
Haperende watervoorziening
Appelman heeft zijn broccoli in 2 polders. In de ene (De Grootslag) was de (sloot)watervoorziening geen probleem, maar in de andere wel: er was water beschikbaar, maar het wilde niet goed doorstromen tot aan het innamepunt voor de beregening. “We hadden het betreffende slootje nog extra uitgebaggerd, maar dat hielp ook niet veel. Na 2 tot 3 uur beregenen kon je weer stoppen.”
Na 2 tot 3 uur beregenen kon je weer stoppen
Beetje doorwas in broccoli
Desondanks is het meegevallen met de schade, met name wat betreft de kwaliteit. “We konden tot vorige week eigenlijk niets aan gevolgen terugvinden”, aldus Appelman op 23 augustus. “Nu zien we alleen wat doorwas, en een later ras was wat eerder klaar dan de bedoeling was.”
Verbrandingsschade
Het plantwerk – de laatste planten gingen op 29 juli de grond in – is behoorlijk soepel verlopen, op een enkele dag na. “Dat was op een van de warmste dagen, met temperaturen boven de 30 graden. Die planten hebben verbrandingschade opgelopen.”
Van 50 tot 150 cent
Gunstig is wel dat de prijs voor broccoli de afgelopen tijd flink is aangetrokken, signaleert Appelman, richting anderhalve euro per kilo. ”Dat is mooi, maar daar staat tegenover dat de broccoli in juli en augustus weken achtereen voor 50 cent weg ging. Dat moet je ook noemen.”
Auteur: Joost Stallen