Doorgaan naar artikel

‘Het loopt in onze glasaardbeien uitermate soepel’

Vorige zomer was Jack Hereijgers verre van positief: de kwaliteit en productie lieten flink te wensen over als gevolg van de hitte. Dit jaar is het beeld compleet anders en is de aardbeienteler uit Rijsbergen in zijn nopjes.

“Het gaat heel vlot, met name omdat het een stuk koeler is dan vorig jaar”, zegt Hereijgers op 5 juli. Dat begon al bij zijn voorjaarsteelt onder glas. “We hebben van begin april tot ongeveer 25 mei kunnen oogsten van een doorteelt Elsanta. Er kwamen voldoende kilo’s vanaf en het aantal misvormde vruchten was minimaal. Dat was te danken aan het feit dat het gewas voldoende koude-uren had gehad in januari en februari.”

Naar mijn mening kan Elsanta nog prima mee over; op ons bedrijf voldoet ‘ie zonder meer

Tevreden over Elsanta

De voorjaarsteelt in de kas werd opgevolgd door de stellingteelt. Hereijgers kon hier rond 20 mei starten met oogsten en begin juli loopt de pluk op zijn eind. “Ik verwacht nog een week of twee te kunnen doorgaan. Zowel bij de Sonsation als bij de Elsanta is tot nu toe sprake van een goede productie en kwaliteit. Van meeldauw hebben we dit jaar weinig tot geen last, ook niet bij Elsanta. Er wordt vaak negatief gesproken over Elsanta, onder meer vanwege de problemen met meeldauw. Maar een hoge meeldauwdruk is vrijwel altijd te wijten aan extreem warm weer, het ligt zeker niet aan het ras. Naar mijn mening kan Elsanta nog prima mee over; op ons bedrijf voldoet ‘ie zonder meer.”

Geen ziekten en plagen

Begin juli plukte Hereijgers ook de eerste aardbeien van zijn Sonsation-zomerteelt onder glas. Deze planten werden begin mei opgepot, waarna ze enkele weken op het trayveld stonden om vervolgens in de kas in productie te komen. “Ook bij de teelt onder glas is sprake van een prima productie en kwaliteit. Dit vanwege het simpele feit dat het niet te warm is. Daar kan een aardbei gewoon niet tegen. Er wordt veel gezeurd over het weer, maar ik ben er heel blij mee. We hebben ook nauwelijks last van ziekten en plagen. Het loopt uitermate soepel.”

Alleen voor de productie van nieuwe stekken is het koelere weer wel nadelig. “Er zitten nu pas 8 à 9 stekken aan de moederplanten, terwijl we er 12 tot 14 nodig hebben. Maar op 10 of 12 juli hopen we toch te kunnen gaan snijden.”

Kostprijsstijging

De fors gestegen kosten zijn wel een punt van zorg voor Hereijgers. “Ik schat dat onze kostprijs met minimaal 10 tot 15 procent omhoog is gegaan. Arbeid is fors duurder geworden, maar ook potgrond, gewasbeschermingsmiddelen, enzovoorts. Eigenlijk alles. En dat halen we niet terug via de prijs die we beuren. Vandaag lag de prijs bij Coöperatie Hoogstraten toevallig op € 7 per kilo – dat is heel goed – maar gemiddeld halen we de meerkosten er niet uit. Dat kan logischerwijs niet zo doorgaan; dan houdt het op een bepaald moment op.”

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jack Hereijgers

aardbeiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin