Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘Het is voor mij nieuw om de tomaten zo koud te telen’

Het gewas wordt nu toch behoorlijk oud, vindt Jasper Oussoren in Zevenhuizen. "Je ziet wel wat gele stengels die we er met het bladsnijden uithalen." Toch wil hij de teelt doortrekken tot half december zodat er een overlap in productie is met de belichte teelt, ook met het ras Merlice, die op 14 oktober is geplant.

Laatst geüpdatet:

Het gewas wordt nu toch behoorlijk oud, vindt Jasper Oussoren in Zevenhuizen. “Je ziet wel wat gele stengels die we er met het bladsnijden uithalen.” Toch wil hij de teelt doortrekken tot half december zodat er een overlap in productie is met de belichte teelt, ook met het ras Merlice, die op 14 oktober is geplant.

In de onbelichte teelt heeft hij in week 39 de kop eruit gehaald. Er hangen nu (week 45) nog vier trossen per stengel. De oudste is nog op 4 gesnoeid, de andere drie op 5 vruchten. Ze zijn niet gebeugeld of behandeld. “Ze moeten nog flink uitdikken, maar tot nu toe gaat het goed.” Om de productie zover mogelijk te verleggen heeft hij de etmaaltemperaturen steeds verder verlaagd. In week 40 was dat nog 18.5 graden, maar in week 44 en 45 kwam hij niet hoger uit dan 16,5 graden. “Het is voor mij nieuw om de tomaten zo koud te houden. Het is toch een soort van uitdienen.”  Hij verwarmt de kas zoveel mogelijk mee met het zonlicht. Om 14 uur gaat de verwarmingstemperatuur al naar 13,5 graden die hij tot middernacht aanhoudt. Daarna stijgt de kastemperatuur langzaam naar 16,5 graden die hij tussen 7 en 9 uur aanhoudt. Daarna klimt hij langzaam naar de dagwaarde van 18 graden. In de ochtend staat er een minimumbuis in van 30 tot 35 graden. Maar bij een vochtdeficit tussen 0,6 en 0,7 geeft hij in de nacht en ochtend even een ‘boost’ door de minimumbuis met 10 graden te verhogen.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers