Doorgaan naar artikel

‘Het is een ware slijtageslag in spruitkool’

Het zijn zware tijden voor Jaap Bos in Nieuw-Beijerland. Zijn spruiten van het ras Steadia en deels ook van Neptuno konden de zwaarte van de sneeuw die op de koppen van de planten bleef liggen niet verdragen en liggen daardoor voor een groot deel tegen de vlakte.

“We lopen nu voor de plukker uit om ze rechtop te zetten, zodat we ze toch nog kunnen plukken. Dat kost 50 tot 60 uur per hectare extra, maar onderploegen kost nog meer en op deze manier zijn ze nog wel te plukken”, stelt Bos op 15 januari. Het mooie is er echter wel vanaf en het prijsniveau van zo’n 30 cent per kilo voor de beste kwaliteit houdt ook niet over. Ook de productie is niet optimaal. “Kortom, dit zal zeker geen topseizoen worden, maar gelukkig was de start niet verkeerd. Hoe het uiteindelijk uitpakt, is nog even afwachten.”

Samenloop van omstandigheden

Niet alleen de sneeuw is debet aan de huidige problemen. “Eigenlijk is het in het voorjaar al begonnen, toen moesten we vrij laat nog spitten onder minder goede omstandigheden. Daarna heeft het niet meer gevroren en is de bovengrond niet goed aangesloten op de ondergrond. Verder zitten er hier en daar bietencystenaaltjes en is hier flink wat water gevallen. Daardoor is de beworteling oppervlakkig gebleven. En dan heeft het nog regelmatig flink gewaaid. Dat alles bij elkaar…”

De spruiten op de stammen die liggen, hebben bovendien last van slijtage door de zon, hagel en de eerdere sneeuw. “Het is een ware slijtageslag, zou je kunnen zeggen.” Ondanks de natte omstandigheden is er goed te plukken met de plukker op rupsbanden. “We gaan wel met de plukker naar de dam om te lossen.”

Zwaar werk

Gelukkig staat een deel van Neptuno nog wel overeind en dat geldt ook voor het laatste ras Albarus. Die spruiten zijn op dit moment van goede kwaliteit. Bos heeft nog 11 hectare te gaan en normaal plukt hij met gemak zo’n 2 hectare per week. “Dat redden we op dit moment niet. We maken ook kortere dagen, omdat het werk nog zwaarder is dan normaal.” Het plan om eind februari de laatste te plukken denkt Bos dan ook niet te halen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin