“Eindelijk halen we deze week een flinke productie. Dat werd hoog tijd”, zei Hans Aerts in Velden halverwege vorige week. Hij plukte ruim 2,5 kilo vleestomaten (ras Rebelski, onderstam Maxifort) per vierkante meter en verwacht dat het wel even op dit niveau kan blijven.
“We liggen dik een kilo per vierkante meter achter op vorig jaar, met dezelfde plantdatum.” De plantbelasting is best hoog opgelopen. Eind week 22 hingen er 69 vruchten per vierkante meter, 5 meer dan in 2012. Het vruchtgewicht van de geoogste vruchten was 228 gram, ruim tien procent hoger dan vorig jaar. “De vruchtkwaliteit is gewoon super. Toch is het maar goed dat we nu meer licht hebben, want de kop werd wat fijn en in week 21 en 22 hadden we wat missers bij de vruchtzetting, waardoor er vrij veel trossen 3 in plaats van 4 tomaten hebben.”
Gewoon doorgestookt
Tijdens het donkere weer heeft Aerts rustiger gestookt maar hield hij wel steeds een minimumbuis erin en zakte hij ’s nachts niet veel verder weg dan 14,5 graden. “Ik heb gewoon doorgestookt want als je dat niet doet loop je zo in de Botrytis. Wij hebben er gelukkig nog niets tegen hoeven doen.” Met de gewasbescherming gaat het verder ook goed. Hier en daar komt hij nu Macrolophus tegen. “Hij is aangeslagen maar door de kou duurt dat ook lang.” Sluipwespen tegen wittevlieg heeft hij nog niet ingezet. Wel heeft hij een keer pleksgewijs gespoten met Oberon tegen spint.
In week 22 realiseerde hij een gemiddelde etmaaltemperatuur van 19,8 graden. “Ik heb toen zelfs nog twee nachten geschermd tussen 3 en 7 uur.” Hij houdt nu tot 9 uur een buistemperatuur aan van 40 graden en bouwt die af op licht.
Matten moeten 10 procent interen
Met het zonniger weer neemt de watergift flink toe. In week 22 gaf hij 2,8 milliliter per joule instraling. Vorige week ging dat richting 3 millimeter per joule, ofwel 6,5 liter per vierkante meter per dag. Hij start om 8 uur met 3 grote beurten van 400 milliliter. “Bij de derde beurt, tussen 10 en 11 uur, wil ik drain hebben.” Daarna geeft hij tot 15 uur op lichtsom 3,5 tot 4 keer per uur 200 milliliter en tot 18 uur beurten van 175 milliliter. “Bij de laatste twee beurten wil ik geen drain meer hebben, want de matten moeten ’s nachts 10 procent interen.” De druppel-ec is verlaagd van 3 naar 2,8 en de mat-ec is rond 4,5 mS/cm. “Ik heb geen lichtverlaging op de ec want ik haal het druppelwater uit de dagvoorraad.”
Betere aanhechting door nieuwe pot
Ondanks het donkere voorjaar staat het gewas sterker dan vorig jaar, blijkt bij felle instraling. “Vorig jaar gingen de planten soms wat flauw waardoor we in deze fase trossen op 3 moesten snoeien. Dat kwam doordat de aanhechting van pot met mat niet goed was verlopen tijdens de beheersfase.” Bij geënt-getopte planten komt dat nauw omdat de stengels in tegenovergestelde richting worden getrokken. Dit jaar zijn de planten veel beter vastgegroeid. “De nieuwe Delta-pot van Grodan heeft een veel betere capillaire werking en is goed her te verzadigen. Dat is erg belangrijk want wij willen in het begin droog telen.”
Clippen is verleden tijd
Aerts haalt nog iedere week een blaadje uit de kop omdat het blad nog steeds behoorlijk lang is. Er hangen 11 tot 13 bladeren per plant, tot boven de eerste groene tros. Eens per twee weken knipt hij de lege trossen van de stengel om Botrytis in het najaar te voorkomen. Daar gaat hij tot half augustus mee door. Het clippen van de stengels is verleden tijd. Hij heeft het ‘Tomsystem’ van Mertens aangeschaft waarmee medewerkers razend snel een gegalvaniseerd ringetje om het touwtje klemmen. “Het gaat sneller en gemakkelijker en aan het eind van het seizoen wordt het metaal uit de gewasresten gezeefd.”