Doorgaan naar artikel

Herstel Greenyard kan uit Nederland komen

Greenyard reorganiseert om de winst bij te buigen en wil de successen bij Albert Heijn uitbreiden naar andere klanten.

De multinational Greenyard verkeert in zwaar weer en bereidt maatregelen voor kostenbesparing. Dat blijkt uit de notulen van de aandeelhoudersvergadering die het Belgische groenten- en fruitconcern heeft gepubliceerd.

Zo bereidt Greenyard de verkoop van onroerend goed voor om dat vervolgens terug te leasen. Dat was ook onderdeel van de reorganisatie van The Greenery in 2015.

Voorbeelden Albert Heijn

Op de aandeelhoudersvergadering vrijdag 21 september zette topman Hein Deprez de toekomstvisie uiteen met een sterk accent op verduurzaming en innovatie. In zijn presentatie was een belangrijk deel van zijn innovatievoorbeelden ingekleurd met voorbeelden bij Albert Heijn. Daar zorgt Greenyard via Bakker Barendrecht voor stevige groei.

De biologische paprika van het Friese teeltbedrijf Hartman (The Fruit Farm), de Buitenbeentjes van AH en de lijn Uitblinkers met smaakgroente bij Albert Heijn zijn voorbeelden voor de consumentengerichte innovaties in het schap die nodig zijn. Ook de maaltijdpakketten zijn dat.

Inzetten op vertical farming

Ook wil Greenyard inzetten op nieuwe teeltmethoden zoals vertical farming, maar ook de ontwikkeling van vleesvervangers. Greenyard heeft 25 mensen in dienst die voor de versafdeling van het bedrijf nieuwe producten ontwikkelen. Daarnaast zijn nog 10 mensen bezig met productvernieuwing voor verwerkte groente.

Druk op Duitse markt

Greenyard kampt met omzetverlies op de Duitse markt, met name met groenten. Het aandeel dat in Duitsland wordt gehaald van de omzet bedroeg in 2017/2018 nog 30% tegen 31,4% een jaar daarvoor.

Het herstelprogramma bij Greenyard moet banken laten zien dat de veerkracht in de onderneming aanwezig is. De banken (waaronder ING) hebben winstdoelstellingen tijdelijk bijgesteld voor de multinational, maar daarvoor betaalt Greenyard een hogere rente.

Begin deze week werd al bekend dat Greenyard de afdeling substraat (Horticulture) voor € 120 miljoen heeft verkocht aan een bevriend investeringsfonds. Verwacht wordt dat Greenyard meer zaken afstoot, zoals onroerend goed. Volgens Deprez wegen de baten op tegen de kosten en zorgt dat ervoor dat Greenyard in deze lastige marktsituatie niet onder controle van banken komt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin