Groenten & Fruit Actueel
||

‘Helderheid over duurzaamheid ver te zoeken’

Nutri-score én PlanetProof, of straks Eco-score? - Foto: ANP

Nutri-score én PlanetProof, of straks Eco-score? – Foto: ANP

Wie is de duurzaamste in het land? Dat is de vraag die Eco-score wil beantwoorden. Nog lang niet in Nederland, wel al in Frankrijk, waar ze ook al veel eerder waren met de Nutri-score voor de gezondste keuze binnen een voedselproductcategorie.

De Eco-score kwam deze week in het nieuws doordat de biologische telers in Frankrijk – met medewerking van hun Europese collega’s – tegen de naam protesteren. Het voorvoegsel ‘eco’ zou verwarrend zijn. Consumenten zouden kunnen denken dat het biologisch is. Maar misschien maken de biologische telers zich stiekem ook wel een heel klein beetje zorgen om de concurrentie van andere duurzaamheidskeurmerken?

Veelheid aan keurmerken

Nu is er nog een veelheid aan certificaten en keurmerken voor gangbare telers die aan het verduurzamen zijn. PlanetProof, AH Beter Voor …, Fair Trade, Beter Leven, Climate Neutral, RSPO. U kent ze misschien niet allemaal, ik heb er ook een paar uit de lijst van 12 door Milieu Centraal erkende ’topkeurmerken’: goedgekeurde keurmerken die goed scoren op hoe ambitieus, transparant en betrouwbaar ze zijn. Die laatste twee had ik bijvoorbeeld zelf ook niet echt op mijn netvlies staan.

Op die lijst van 12 staan ook Biologisch, Demeter en EKO. En straks moet er misschien ook nog het goud, zilver en brons binnen het Brusselse Gemeenschappelijk Landbouw Beleid bij komen. Kortom, niet te volgen als je in de winkel staat. Dan is een voor iedereen heldere kleurcodering wel zo duidelijk. Een groene A is super, een rode E is slecht. Dat snapt iedereen nu ook al bij de nog niet eens officieel ingevoerde Nutri-Score.

Aanklacht tégen helderheid

Het argument van de Franse biologische telers dat het gebruik van eco in Eco-score verwarrend is, is dus in zekere zin juist een aanklacht tégen helderheid. Binnen bijna elke systematiek is biologisch sowieso Goud, Top, 5 sterren, Groen, A, Superdeluxe. Maar mag dan misschien de allerduurzaamste ‘gangbare’ teler voor dit of dat product óók eens voor iedereen zichtbaar een 10 met een griffel krijgen? Het zou duidelijk maken dat de verzamelnaam gangbaar geen recht doet aan veel boeren en tuinders.

Die Nutri-score is er dus in Nederland nog niet eens helemaal door, ook al staat ie al wel op menig etiket. Het politiek en maatschappelijk eens worden over zo’n nog veel ingewikkelder Eco-score zal nog wel wat meer voeten in de aarde hebben.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers