Doorgaan naar artikel

‘Heel zwaar oogsten gaat niet met dit bewolkte weer’

Jan Janssen in Pijnacker is zaterdag 25 maart begonnen met oogsten.

“We proberen 40’ers te snijden, maar een 35’er mag ook mee. Je kunt wel steeds heel zwaar willen oogsten, maar dat gaat niet met dit bewolkte en regenachtige weer.” Dat is anders dan met het heel mooie weer van vorig jaar in dezelfde periode. “Als we die weersomstandigheden nu gehad zouden hebben, waren we waarschijnlijk al een paar dagen eerder aan het oogsten geweest.”

Ranken goed leggen

In de huidige teelt zullen ongeveer 11 stamvruchten aangehouden worden. In week 13 is hij bezig de ranken goed over de gewasdraad te leggen. Eind van die week loopt dat gewaswerk over in het toppen van de ranken.

Wij hebben hier alleen een ketel, dus dan is de energieprijs helemaal enorm hoog

Planten direct weggegooid

Er is 2 maart geplant. Daarbij is voor de eerste keer gekozen voor het ras Uniformico. Voorheen werd voor die teelt altijd Proloog gebruikt. “Alleen vorig jaar hebben we die eerste teelt overgeslagen. De planning was toen om 11 maart te beginnen. Maar we hebben de planten toen direct weggegooid, vanwege de hoge gasprijzen. Wij hebben hier alleen een ketel, dus dan is de energieprijs helemaal enorm hoog. Terwijl de komkommerprijzen toen net aan het dalen waren. Dus heb ik besloten een beter moment te kiezen om te poten.” Uiteindelijk is dat afgelopen jaar één teelt geworden, die 11 mei is gestart.

Prijsverwachting

De gasprijs is nu nog steeds hoog. “Maar we hopen dat de gemiddelde komkommerprijs aardig goed zal zijn.” Al zal er wel wat meer productaanbod-druk zijn, van andere komkommertelers die vanwege de energiekosten eveneens later gestart zijn dan gebruikelijk.

CO2-dosering

Janssen probeert zijn ketel-CO2 zoveel mogelijk overdag te doseren en te benutten, zodat de ketel ’s nachts zo min mogelijk aan hoeft. Het CO2-niveau mag naar 800 ppm oplopen. “Maar zodra er een kiertje lucht in staat, wordt het al een beetje lastig om dat te halen.”

Buis begrensd

De teelt is gestart met een temperatuurinstelling van 19 graden Celsius in de nacht en 20,5 graad overdag. Daarbij lag de buis in de nacht begrensd op 55 graden, om de energiekosten beheersbaar te houden. “Als het kouder werd, was dat pech.”

In maart is de zon al aardig sterk. De koppen van de planten kregen toen problemen van het oplopende vocht

AC-folie bij start teelt

Er is gestart onder een vast AC-folie. Dat heeft er gedurende de eerste anderhalve week van de teelt in gelegen. “Daarna begon het tegen je te werken. Want in maart is de zon, als die gaat schijnen, al aardig sterk. De koppen van de planten kregen toen problemen van het oplopende vocht.”

Het beweegbare schermdoek wordt nog wel vrij intensief ingezet. “Ik scherm aardig veel, in vergelijking met de meeste collega’s.”

Forse EC-gift

Als het een beetje licht is buiten, wordt er al aardig water gegeven, met beurten van 100 cc per druppelaar. De momenteel meegegeven EC-waarde van 3,7 mS/cm is daarbij best fors. “Maar we zagen de mat-EC aardig naar beneden gaan. Die zit slechts op 2.”

Biologisch starten

De plaagbeheersing is biologisch gestart, zonder voorafgaand spuitrondje om schoon te beginnen. “De dag na poten hebben we direct al montdorensis roofmijten gestrooid. Afgelopen week (week 12) is dat nog een keer gedaan. Van nu af aan gaan we dan elke 2,5 week montdorensis verblazen. En binnenkort gaan we ook californicus-zakjes ophangen.”

Om de 10 paden zijn er grote vangplaten opgehangen om eventuele rondvliegende insecten weg te vangen. “Maar tot nu toe hebben we nog niets gezien aan plagen.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Jan Janssen
Jan Janssen

Komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin