Door het mooie, zonnige weer zijn er vanaf half april veel komkommers gesneden.
“Het gemiddelde aantal stuks ligt nu op 9,1 per week”, zegt Danny Verwoerd, bedrijfsleider van Gebr. Vollebregt in Poeldijk. “Omdat we een week later dan vorig jaar zijn begonnen met de teelt, liepen we vanaf de eerste oogst 4 komkommers per vierkant meter achter. Door het mooie, zonnige weer met 8,5% meer licht, hebben we de achterstand ingelopen en ligt de productie is stuks gelijk met vorig jaar. Door grover te gaan snijden, is er tot en met week 20 in gewicht twee kilo per vierkante meter meer geoogst dan vorig jaar.”
Plantbelasting afgenomen
Elke week is 70% van de komkommers 40+ sortering. Vanaf week 15 is de plantbelasting van 8 naar 6 stuks afgenomen. De uitgroeiduur is van 19 naar 13 dagen gegaan. Dit verklaart waarom er zoveel komkommers zijn gesneden.
Verwoerd: “Het gewas groeit het hele seizoen heel makkelijk. Hierdoor halen we eenvoudig met het dieven een blaadje uit de kop. Om en om dunnen we de vruchten, waarmee we aansturen om per week 9 tot 10 stuks per vierkante meter aan te maken. Anders krijgen we te veel komkommers en de kans op abortie.”
We zetten regelmatig de roofmijt Phytoseiulus persimilis volvelds uit en extra op plekken met veel spint
Kort op bestrijding van luis zitten
Spint is al een aantal weken in het komkommergewas aanwezig, maar is nog geen probleem. “We zetten regelmatig de roofmijt Phytoseiulus persimilis volvelds uit en extra op plekken met veel spint. Hierdoor houden we het onder controle. Spint is niet weg, maar wel in balans met de natuurlijke bestrijders.”
In de kas zijn plekjes met luis gevonden. Hiertegen is een keer met Tepeki gespoten. “We willen geen risico nemen in verband met de verspreiding van CABY-komkommervirus door luis. Daardoor zitten we kort op de luis”, aldus de bedrijfsleider.
Meer motten en rupsen verwacht
Rupsen waren vorig jaar nog een probleem en moest er vaker worden ingegrepen. “Tot nu toe is het onder controle, maar door meer luchten verwachten we dat we wat meer motjes en rupsen zullen vinden in het gewas. Dan spuiten we met BT-middelen.”
Elke 6 tot 8 weken zetten we kaartjes met roofmijt Amblyseius swirskii uit tegen trips en witte vlieg. Bij deze insecten is het rustig.
Op enkele plekken is er meeldauw. “Om de 10 dagen of als we en stipje zien, spuiten we met het goede werkende middel Abir.”
Teeltwisseling in juli
Op 3 juli zullen de laatste komkommers van deze teelt worden gesneden. Na het ruimen van het gewas worden 7 juli op de helft van het bedrijf nieuwe komkommerplanten op dezelfde steenwolmat geplant. Op 14 juli de ander helft. Het ras zal waarschijnlijk Lausanna (RZ) worden, net als vorig jaar.
“In de huidige teelt hebben we 3 stengels per vierkante meter. Omdat we van het licht afgaan, planten we maar 2,25 stengels per vierkante meter. Hierdoor planten we een kwart minder.”
Gematigde buitentemperatuur gunstig
“De afgelopen tijd is de buitentemperatuur toch wel gematigd geweest, waardoor we de gemiddelde etmaaltemperatuur onder de 22 graden Celsius hebben kunnen houden. Dat zijn gunstige weersomstandigheden voor de komkommerteelt. Want als de gemiddelde etmaaltemperatuur een paar dagen boven de 22 graden zit, dan wordt de kop zwakker en is de kans op vruchtabortie groter.”
OCAP-CO2
Vanaf 1 juni is het bedrijf voor de CO2-voorziening aangesloten op de OCAP-leiding. Voor die tijd kwam de CO2 van de WKK-installatie of de verwarmingsketel. “Als dan overdag de WKK wel eens uitging omdat het niet rendabel was, moesten we de ketel opstarten voor de CO2 terwijl wij de warmte niet echt nodig hadden. Door CO2 van OCAP kunnen we nu nog meer energie besparen.”
Auteur: Harry Stijger