Groenten & Fruit Actueel
||

Handelsoorlog China-VS kan telers sneller aan batterij helpen

Een groter aanbod batterijen op de Europese markt kan ook voor de glastuinbouw gunstig zijn.
Foto: Bert Jansen

Foto: Bert Jansen

Als China batterijen door de oplopende handelsoorlog niet meer in de Verenigde kan afzetten, kan dat leiden tot een groter aanbod in de EU en lagere prijzen.

Een groter aanbod batterijen op de Europese markt kan ook voor de glastuinbouw gunstig zijn. Een eerste voorbeeld is daarvoor al te zien. Lingezegen Energy krijgt een partij bestelde Chinese batterijen voor het gelijknamige glastuinbouwgebied dit jaar drie maanden eerder geleverd. “We hoorden dat dit kwam door het uitvallen van een order in de VS”, zegt directeur Berno Schouten. Dit betekent dat een groter aanbod Chinese apparatuur op de Europese markt zal worden afgezet.

Volgens economen is te verwachten dat batterijprijzen, maar ook prijzen voor zonnepanelen en Chinese elektrisch auto’s dan sneller zullen dalen. Voor batterijen geldt al dat deze in prijs dalen, zonder de effecten van de handelsoorlog. Hoofdeconoom bij ABN Amro, Sandra Philippen, ziet daarbij kansen voor bedrijven. “De energietransitie die Europa nastreeft, is gebaat bij betaalbare zonnepanelen, batterijen en elektrische auto’s. Als je die goedkoop uit China kunt halen, dan zou dat dus goed uitkomen.”

Afspraken tussen EU en China

Het is zelfs te verwachten dat de EU en China afspraken maken om de onderlinge importheffingen te verlagen om de klap van Trumps invoerheffingen wat te verzachten. Dat zou de prijzen voor Europese afnemers ook laten dalen. Voor Lingezegen Energy komen die prijsverlagingen dan te laat, maar de telers kunnen drie maanden eerder beginnen met inkomsten uit de batterijen. Philippen zei dat bij RTL.

Woensdag werd bekend dat China de importheffing op producten uit de Verenigde Staten van 34% verhoogt naar 84%. De stap volgt op een verhoging van de Amerikaanse importheffingen voor Chinese goederen. Die worden voortaan met 104% belast, maakte het Witte Huis dinsdag bekend.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers