De witlofmarkt is slecht gestemd, toch zoeken handelsbedrijven hectares voor de pennenteelt.
De witlofsector heeft het al enkele jaren moeilijk. Toch zoeken bedrijven die handelen in pennen meer hectares voor de productie. Dat komt vooral door buitenlandse afzetmogelijkheden. De contractprijzen zijn – naar eigen zeggen – goed.
Hagranop in Espel (Fl.) streeft naar minstens een kwart areaaluitbreiding van de 120 tot 130 hectare die Hagranop in de afgelopen jaren vastlegde. “Maar 50 procent mag ook, hoor”, zegt inkoper Arjan Freriks. “Wij beleveren een Belgisch bedrijf en van daaruit is vraag naar pennen.”
De prijzen zijn aantrekkelijker dan vorig jaar, stelt Freriks. Akkerbouwers hebben met de pennenteelt meer keuzemogelijkheden in hun bouwplannen. Hoeveel Hagranop biedt, zegt hij vanwege de concurrentie niet.
De animo voor de teelt is vooralsnog goed. Dat merkt ook Gerwin de Vries van De Vries Witlof in Espel (Fl.). “Ons areaal is grotendeels ingevuld, maar we zoeken nog wel wat land voor de teelt van witlofwortelen.” Het bedrijf exporteert veel pennen, bijvoorbeeld naar Duitsland, België en ook overzee naar onder andere Brazilië.
“De contractprijzen zijn weer wat verhoogd, dus voor de akkerbouwer is het een aantrekkelijke teelt. Hogere prijzen maken het de witloftrekkers echter lastiger.”
De Vries noemt de witlofmarkt ‘dramatisch’. De pennenhandel verloopt daarentegen redelijk. “We zitten prijstechnisch nu op de bodem, dus kan het alleen maar verbeteren.”