Met een hittegolf op komst wordt in de handel niet gerekend op extremen zoals ruim een jaar geleden.
Dat blijkt uit een rondgang in de handel. De huidige prijzen voor groente en fruit lijken stabiel. De prijzen zijn redelijk. Het aanleggen van meer voorraad is daardoor niet aan de orde, melden twee kopers op de veilingen afzonderlijk van elkaar. Houdbaarheid van veel producten laat dat ook niet toe.
In 2019 liepen veel prijzen op de dagmarkt extreem op doordat minder producten beschikbaar waren na de extreme hitte in week 30. Een vergelijking met dit jaar gaat vooralsnog niet op.
Beschikbaarheid paprika
Een van de kopers heeft wel geïnformeerd naar de aanvoer van paprika, waarvan in 2019 in week 30 veel minder klasse 1 beschikbaar kwam. “We hebben begrepen dat telers vroeger beginnen en stoppen, maar geen grote dalingen verwachten in de aanvoer. ZON heeft ook aangegeven met de voorverkoop rekening te houden en de veilingaanvoer te stabiliseren.”
Voor paprika zijn de prijzen momenteel goed, eigenlijk beter dan verwacht omdat productieprognoses hoger lagen dan de werkelijke aanvoer. De komende week komt normaal gesproken meer volume los, zo is de verwachting, maar daarvoor zijn ook meer Europese acties belegd.
Krapte en kwaliteitsproblemen liggen op de loer
De basis lijkt dus solide, maar krapte ligt ook op de loer als vruchten in de kas minder snel doorkleuren of de kwaliteit te lijden heeft onder de hitte. De voorraden zijn laag bij de handelsbedrijven.
Bij de afzetorganisaties wordt in de hittegolf meer nadruk gelegd op de ingangskeuring om kwaliteitsproblemen tijdig op te sporen. Ook wordt bij telers zonder koeling komende week sneller product opgehaald.
Andere marktverhouding
Toch is de komende hitteperiode niet helemaal standaard. De eerste handelsweek van augustus is goed, zonder dat er sprake is van een zomers dal. Die vraag lijkt zo goed doordat meer mensen in Nederland blijven tijdens de vakantie. Daarmee lijkt de verhouding vraag en aanbod voor de komende hitteperiode tamelijk gunstig.