Stichting Milieukeur heeft de eisen aangescherpt voor de Barometer Duurzame Groenten & Fruit, waaraan nu één handelsbedrijf deelneemt.
Het keurmerk maakt een duurzamere bedrijfsvoering zichtbaar en het percentage inkoop van duurzamere groenten en fruit. Om te voldoen aan de eisen moet een handelsbedrijf minimaal 15% van zijn groente en fruit duurzaam inkopen, dat wil zeggen met een duurzaam keurmerk. Dat levert een niveau brons op. Voor goud moet dat inkooppercentage op 25% liggen, circa het dubbele van de oude normen.
Het SMK College van Deskundigen agro/food Plantaardig stelde voor de herziening van het certificatieschema ambitieuzere criteria vast voor het keurmerk Barometer Duurzame Groenten & Fruit. Groothandels tonen ermee aan dat zij duurzamer ondernemen https://t.co/ezeyzo31QW pic.twitter.com/aP7GkI0VBB
— DuurzameGroenteFruit (@DuurzameGroente) July 2, 2020
Keurmerk niet geëist
Alleen groothandel Schmeding heeft het keurmerk twee jaar geleden gehaald, laat Stichting Milieukeur weten. Toch is de norm nu verhoogd, omdat het keurmerk mee moet met de stijging van de stroom gecertificeerde producten. Voor duurzamere inkoop zijn de volgende certificaten erkend: Biologisch/EKO, Fair Trade/Max Havelaar, Fair for Life, On the way to PlanetProof, Rainforest Alliance en Sustainably Grown.
Dat slechts één handelsbedrijf het keurmerk heeft, betekent dat afnemers het niet eisen. Toch ziet SMK dat meer belangstelling ontstaat voor de Barometer Duurzame Groente&Fruit.
Brede eisen
Voor het keurmerk gelden ook eisen voor afbreekbare verpakking, verwarming en electriciteitsgebruik op het hoofdkantoor en werkplekken, afvalscheiding en duurzaamheid van bedrijfswagens.