Doorgaan naar artikel

HAK: peulvruchten 15% goedkoper, ondanks uitrol bio

Groenteverwerker HAK baarde deze week opzien met de prijsverlaging van 15% voor peulvruchten. Die verlaging wordt ingezet terwijl het bedrijf steeds meer inzet op biologisch, zoals volgend jaar ook velderwten en tuinbonen. Die inkoop is 20% duurder.

Ook met de adviesprijsverlaging zetten we onze biologische ambitie voort, stelt HAK desgevraagd. Vorig jaar startte HAK met de teelt van biologische rode bieten; dit jaar kwamen daar biologische zuurkool (witte kool), boerenkool en sperziebonen bij. HAK is van plan om in 2025 ook spinazie, velderwten en tuinbonen biologisch te laten telen. “HAK wil in 2027 volledig zijn overgeschakeld naar biologische teelt voor alle Nederlandse groenten en peulvruchten. Dit is ongeveer 85% van alle groenten en peulvruchten die het bedrijf laat telen”, stelt de verwerker desgevraagd.

HAK neemt genoegen met minder marge voor deze producten en investeert onverminderd in de omschakeling naar biologisch

Is een prijsverlaging aan retail van 15% dan passend bij een duurdere inkoop. “Een goed verdienmodel voor de teler en nauwe samenwerking met hen zijn hierbij belangrijke voorwaarden. HAK neemt genoegen met minder marge voor deze producten en investeert onverminderd in de omschakeling naar biologisch”, zo laat de groenteverwerker weten. HAK betaalt de telers voor biologische groenten ook gemiddeld 20% meer dan voor een gangbaar product. HAK denkt dat zij goedkoper kan produceren door de productie met mechanisatie en robotisering en data grootschaliger en efficiënter te maken.

Niet alles lukt

HAK wil de Nederlandse bonenteelt stimuleren. Zo stapte het recent na teeltproeven over op grove kidneybonen van Nederlandse bodem. Ook bij de teelt van zwarte bonen en kikkererwten werkte HAK onder andere samen met de Zuid-Nederlandse coöperatie CZAV.

De proef met kikkererwten mislukte. Het blijkt toch dat kikkererwten een ander, meer mediterraan klimaat en langer seizoen nodig hebben om beter te kunnen groeien. Te veel regen zorgt er in de herfst dan voor dat de kikkererwten gaan schimmelen voordat ze geoogst kunnen worden. Voor zwarte bonen, kleine witte bonen, Pinto- en Borlotti-bonen zijn wel goede kansen voor teelt in de Zeeuwse grond.

Consumptie aanwakkeren

De bonenconsumptie moet omhoog vinden partijen in de zogenaamde Beandeal. Uit de Voedselconsumptiepeiling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijkt dat consumenten gemiddeld 7 gram peulvruchten per dag eten. Op dit moment eten consumenten ze gemiddeld twee keer per maand, terwijl het Voedingscentrum adviseert om ze wekelijks op het menu te zetten. De consumptie ligt dus nog ver onder de aanbevolen hoeveelheid. Als daar grootschaliger teelt in Nederland aan kan worden gekoppeld, daalt ook de kostprijs, is de verwachting.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin