HAK-telers leveren dit seizoen hun groenten af met een On the Way to PlanetProof-certificaat. De compensatie is minimaal 7%, stelt HAK.
De oogst van zomergroente is voor een groot deel binnen. De komende weken ligt de nadruk op de bruine bonen en kapucijners. In totaal zijn 150 telers in Nederland nu PlanetProof-gecertificeerd. In 2019 begon de certificering met rode kool. In 2020 werd spinazie, rode bieten, boerenkool, spruiten en zuurkool gecertificeerd. De extra compensaties ligt op minimaal 7%, maar kan voor sommige teelten oplopen tot 30%, stelt HAK in een persbericht ter gelegenheid van Duurzame Dinsdag.
Uitdaging klant te overtuigen
HAK-directeur Inkoop en Landbouw Joachim Nieuwhoff denkt dat de extra kosten wel tot een uitdaging leiden in de keten. “Het zal een serieuze inspanning van de hele keten blijven vragen om consumenten te overtuigen een duurzamere keuze te maken en dat die een iets hogere prijs heeft. Dat verschil is namelijk niet aan de buitenkant af te lezen. Daarom zullen ook wij daar wat betreft consumentencommunicatie en -campagnes de komende periode extra aandacht aan gaan besteden.”
Hechtere relatie met telers
De omschakeling naar On the Way to PlanetProof heeft al veel opgeleverd. HAK-directeur Nieuwhoff: “We hebben daadwerkelijk invulling kunnen geven aan ons commitment aan verdere verduurzaming van onze teelt, de verwerking ervan en onze missie om daarmee steeds een stap verder te zetten. Ook heeft het ons een grote duurzaamheidsdiscipline opgelegd, de relaties met onze telers versterkt, ons assortiment verder verduurzaamd en de gesprekken met retailers hierover meer inhoud gegeven.”
Kleine productie EKO
On the way to PlanetProof is dé manier om grootschalige teelt te verduurzamen. Dat kan nu nog niet met biologisch. “Maar het is wat ons betreft dé manier om hier naartoe te groeien. We blijven in dat kader de lat ook steeds hoger leggen, het is een continue proces”, zegt Nieuwhoff. HAK zal de komende jaren meer biologische productie vragen van telers, maar op een beperkte schaal.
Continuïteit in meerprijs voor teler
Maurijn Lodders uit Dronten teelt al meer dan 30 jaar rode kool voor HAK. Hij kijkt positief terug op de overstap naar On the Way to PlanetProof. “Er is veel overlap van andere certificaten (organischestofbalans, voedselveiligheid, registratie van gewasbeschermingsmiddelen, spuitadvies) met de eisen die On the way to PlanetProof stelt. Groot voordeel is nu dat we met On the way to PlanetProof-teelt al ruim voordat we gaan inzaaien bezig zijn met het specifieke teeltplan. Dat helpt ons tot het moment van oogsten als je gedurende de rit moet bijsturen.” De telers moeten daarbij wel kunnen blijven rekenen op de hogere compensatie. Dat is cruciaal, volgens de teler.