Telerscollectief Eiwitboeren van Nederland en HAK praten over een nieuw ketenmodel en prijsvorming, met een zo kort mogelijke keten.
Dat blijkt uit een persbericht van Eiwitboeren van Nederland, een producentenorganisatie. De peulvruchtenteelt is een andere keten dan industriegroenteteelt, maar heeft ook veel overlap, bijvoorbeeld de prijsrelatie met graan. Eiwitboeren in Nederland wordt ook door industriegroentetelers benaderd, liet voorzitter Janknegt al weten.
Flinke prijsverlagingen accepteren
De peulvruchtentelers uitten zich eerder kritisch over forse prijsdalingen in hun contracten en over het feit dat vergoedingen voor verduurzaming uit eco-regelingen niet altijd bij boeren terecht komt, omdat er in contractonderhandelingen op wordt gespeculeerd. De leden van de producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland moeten dit seizoen flinke prijsverlagingen voor de kidneybonen (24 procent), bruine bonen (17 procent) en kapucijners (23 procent) accepteren van groentenverwerkende bedrijven. Op andere markten is die daling niet zichtbaar.
De daling in Nederland is het gevolg van de sterk gedaalde graanprijs. Deze dient als richtprijs in onderhandelingen. Dit contractprijsmodel is achterhaald, vindt Eiwitboeren van Nederland. De producentenorganisatie ontstond twee jaar geleden. De organisatie werkt aan een nieuw contractprijzensysteem dat is gebaseerd op waardecreatie en niet op kostprijsberekening met een graanprijsrelatie.
De recent genoemde prijspercentages door de Eiwitboeren van Nederland waren voor HAK verrassend en niet herkenbaar
HAK heeft benadrukt dat het zelf geen directe afspraken maakt met telers. Deze worden gemaakt door telersorganisaties of -coöperaties. “De recent genoemde prijspercentages door de Eiwitboeren van Nederland waren voor HAK verrassend en niet herkenbaar”, schrijft Eiwitboeren. Nu maakt de organisatie bekend dat contractering in een ‘zo kort mogelijke keten’ moet plaatsvinden. Of dit betekent dat tussenschakels verdwijnen, is in deze fase van de gesprekken nog onduidelijk.